Νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που έχασαν τις ρυθμίσεις τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εργασίας.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης γιά δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις που χάθηκαν εν μέσω της κρίσης, κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων που έχει ούτως ή άλλως συγκεντρώσει από το 2019 την πλειονότητα των οφειλετών των ταμείων.
Η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών αναμένεται να ευθυγραμίζεται  με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για αναβίωση των φορολογικών ρυθμίσεων που χάθηκαν. “Πριν από μέρες το υπουργείο Οικονομικών έκανε ανακοινώσεις συνολικά για το θέμα των ρυθμίσεων και πως θα τακτοποιηθούν. Πως θα επανενταχθουν ξανά δηλαδή στις 120 δόσεις αυτοί που επλήγησαν και τις έχασαν και ταυτόχρονα συμπληρωματικά ρυθμίσεις γιά τις δόσεις τις φορολογικές.
Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουμε ένα αντίστοιχο πλαίσιο στο θέμα που μας αφορά. Αυτό θα έρθει με νομοθετική διάταξη. Το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών και η ένταξη τους στις 120 δόσεις, το πώς θα γίνει αυτό και το πότε θα γινει” δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ευκαιρία αναβίωσης και για πληττόμενους και γιά μη πληττόμενους από τον κορωνοϊό οφειλέτες. Ειδικότερα για τους μη πληττόμενους εξετάζεται η φόρμουλα να από πληρωθούν οι δόσεις που έχουν χαθεί από το σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να ισχύει η επανένταξη, αλλά να δοθεί παράλληλα ως κίνητρο δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των νέων οφειλών, δηλαδή αυτών του 2019 και του 2020 σε 12 δόσεις. Συνεπώς η νέα ευκαιρία για τους μη πληττόμενους αναμένεται να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικα:
1. Καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές ως προϋπόθεση για την επανενταξη
2. Δυνατότητα ένταξης των νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών, δηλαδή οφειλών του 2019 και του 2020, στην πάγια ρύθμιση των 12 δοσεων.
Γιά τους ασφαλισμένους – οφειλέτες που έχουν χαρακτηρισθεί πληττόμενοι, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σενάριο μεταχρονολόγησης και των δόσεων Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ώστε η αποπληρωμή των ρυθμίσεων να ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα.
Η μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:
1. Αν δεν καταβληθούν δύο δόσεις της ρύθμισης
2. Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμενες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα