29 Μαρτίου 2024 / 3:51 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:51 μμ

Νέες οδηγίες του ΕΟΦ για τους εμβολιασμούς

από fimotro

Τι είναι η “κίτρινη κάρτα” για τις παρενέργειες

Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κορωνοϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

«Τα εμβόλια, όπως ακούσαμε από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, είναι διαθέσιμα, είναι δηλαδή στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί», δήλωσε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου.

«Όσο για τις “κίτρινες” κάρτες, μπορεί ο αριθμός που θα σας αναφέρω να μην είναι ακριβής, είναι πάνω από 1.500 που έχουν αναλυθεί για το περιεχόμενο τους και για την εξακρίβωση αν οι ενδεχόμενες παρενέργειες είναι αξιόπιστες για να διερευνηθούν για τη συσχέτισή τους με το εμβόλιο», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Πάντως μου δίνεται μία ευκαιρία να πω ότι στη συμπλήρωση της “κίτρινης” κάρτας, υπάρχει ακόμα ένα κενό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δηλαδή χρειάζεται μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της “κίτρινης” κάρτας».

Τι είναι η κίτρινη κάρτα;

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων).

Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η αναφορά ανεπιθύμητων παρενεργειών

Για τη βέλτιστη αξιολόγηση θα πρέπει να συμπληρώνεται όσο το δυνατόν πληρέστερα η αναφορά. Και να διαθέτει:

  • Δημογραφικά στοιχεία του ασθενούς.
  • Τις ημερομηνίες χορήγησης του εμβολίου (1ης ή και 2ης δόσης αν έχει ολοκληρωθεί το σχήμα εμβολιασμού).
  • Την ημερομηνία εμφάνισης και λήξης των ανεπιθύμητων ενεργειών.
  • Την έκβαση και τη σοβαρότητά τους για σοβαρά περιστατικά και ανάλογα με το κριτήριο σοβαρότητας, όπως αυτό επιλέγεται από τη φόρμα αναφοράς.
  • Τα στοιχεία σχετικά με συγχορηγούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Πληροφορίες από το γενικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, π.χ. ιστορικό αλλεργίας, εγκυμοσύνη.
  • Χρόνιες παθήσεις και τυχόν πρόσφατες οξείες καταστάσεις.
  • Φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπισή τους.
  • Πρόσφατος εμβολιασμός κ.α.

Αν δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία για το ιστορικό ή τα συγχορηγούμενα φάρμακα, θα πρέπει να επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει σχετικό ιστορικό. Ή ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι καταρχήν διαθέσιμα.

Δείτε ΕΔΩ τις επικαιροποιημένες οδηγίες Εμβολιασμού

Την κίτρινα κάρτα μπορεί να την βρείτε στο λινκ https://kitrinikarta.eof.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα