Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκαν τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο 0 στη Νέα Υόρκη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό των ΗΠΑ καθώς περίμενε 20 ολόκληρα χρόνια αυτήν τη στιγμή. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, στη θέση όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησία, κάτω από τους Δίδυμους Πύργους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που επιθυμούσε τα τριάντα χρόνια από την ενθρόνισή του να σημαδευτούν από αυτό το γεγονός, εξέπεμψε μηνύματα αγάπης και πίστης. Σε μια συγκινητική κίνηση ευλόγησε τα ιερά κειμήλια, που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας. Άναψε το καντήλι και έξι μυροφόρες μετέφεραν το Ιερό Φως με τα διασωθέντα κειμήλια στον νέο ναό.

Στην τελετή έδωσαν το “παρών” επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και πλήθος απλών πολιτών.

Για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, που πέρασε από πολλές περιπέτειες, χρειάστηκε να δαπανηθούν 85 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Ο ναός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και υπολογίζεται να είναι έτοιμος να υποδεχθεί προσκυνητές για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας το 2022.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την εκκλησία αλλά και την ομογένεια των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, «ζούμε σήμερα μια ιστορική μέρα ως εκκλησία και ως ομογένεια των ΗΠΑ, τελώντας τα θυρανοίξια του ιερού ναού και του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν και κοπίασαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Για να μετατραπούν τα έργα του σκότους και του φανατισμού σε έργα φωτός, αγάπης, ελπίδος, προοπτικής. Πιστεύουμε στον Κύριο, ο οποίος ποιεί τα πάντα κενά, καινούργια, ελπιδοφόρα. Επικαλούμαι τη χάρη και την ευλογία του σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε εορταστικά και επί τους μελλοντικούς προσκυνητές. Δόξα τω θεώ».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό. Τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου είναι πλέον γεγονός. Ο Ελληνισμός αποδεικνύει ότι όταν βάζει στόχους τους πετυχαίνει. Όταν γκρεμίστηκε η εκκλησία μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ελληνισμός είπε ότι θα ξαναχτίσει την εκκλησία. Το ξαναέκανε. Και έχουμε αυτό τον μοναδικό χώρο πίστης στο Σημείο Μηδέν που αυτή τη στιγμή ενώνει τον Ελληνισμό και δείχνει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

«Στο σημείο όπου διαδραματίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της αρχής του 21ου αιώνα, ξεπήδησε από τις στάχτες του ιστορικού Ιερού Ναού του Άγιου Νικολάου, ο νέος Άγιος Νικόλαος ως φάρος ελπίδας και ενότητας. Ενότητας λαών και θρησκειών», ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα