Νέα στοιχεία για τη δράση του ψευτογατρού – Πώς εξαπατούσε ασθενείς

από fimotro

Η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 15 θύματα του ψευτογιατρού, πέντε εκ των οποίων πέθαναν λόγω ασθένειας

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του «ψευτογιατρού», ο οποίος, αν και φυσικοθεραπευτής, δήλωνε νευρολόγος εξαπατώντας ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία αδελφού ασθενούς που κατέληξε, τον Νοέμβριο του 2020, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Εκτοτε, η Αστυνομία ταυτοποίησε 15 θύματα του «ψευτογιατρού», πέντε εκ των οποίων πέθαναν λόγω της ασθένειας. Εις βάρος του 65χρονου σχηματίστηκε δικογραφία, όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης, αλλά και για ανθρωποκτονία κατά συρροή.

Πώς δρούσε

Ο φερόμενος ως δράστης έπειθε τους ασθενείς να διακόπτουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να εφαρμόσουν θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Για κάθε ένεση με βλαστοκύτταρα ο ψευτογιατρός χρέωνε τα θύματά του από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Προηγουμένως τους χορηγούσε σκευάσματα με αμινοξέα (πεπτίδια), τα οποία, όπως ισχυριζόταν, προετοίμαζαν τον οργανισμό να υποδεχθεί και να απορροφήσει τα βλαστοκύτταρα. Για κάθε φιαλίδιο με πεπτίδια εισέπραττε περίπου 200 ευρώ.

Νευρολόγοι οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της έρευνας, πάντως, διευκρίνισαν ότι τα αμινοξέα δεν έχουν εφαρμογή στην ιατρική. Γιατρός δήλωσε ότι στο Ισραήλ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με χορήγηση βλαστοκυττάρων, ωστόσο διευκρίνισε ότι τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον οργανισμό του ίδιου του ασθενούς και όχι από τον πλακούντα εγκύου ή από άλογο, όπως δήλωνε στα θύματά του ο ψευτογιατρός.

«Ψευτογιατρός»: Νέα στοιχεία για τη δράση του – Πώς εξαπατούσε ασθενείς-2
«Ψευτογιατρός»: «Πουλούσε» ελπίδα και «θαυματουργές» ενέσεις των 25.000 ευρώ
Ο 65χρονος, ο οποίος διατηρεί φυσικοθεραπευτήριο στην Ανατολική Αττική, συνεργαζόταν με γιατρό στη Γερμανία, ενώ για να προσδίδει αληθοφάνεια στην απάτη συνόδευε τους ασθενείς στη Γερμανία για δήθεν εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο, γιατροί στους οποίους έδειξαν αστυνομικοί τα αποτελέσματα των εξετάσεων ασθενών του φερόμενου ως δράστη ανέφεραν ότι πρόκειται για εξετάσεις εγκεφάλου, οι οποίες πραγματοποιούνται και από διαγνωστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ορισμένοι ασθενείς, και κυρίως συγγενείς τους, που εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς, επεσήμαναν πως ο ψευτογιατρός δεν έκοβε αποδείξεις και όταν, κατόπιν πίεσης, το έκανε, στα φορολογικά του στοιχεία αναφερόταν ως φυσικοθεραπευτής και όχι ως νευρολόγος. Οσα θύματα του το επεσήμαναν, εισέπραξαν ως απάντηση ότι το κάνει για φορολογικούς λόγους και ότι ο ίδιος έχει εξειδικευτεί στις ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος, για να μην αποκαλυφθεί η απάτη, ζητούσε από τα θύματά του να μη «μιλάνε πολύ», ενώ για να δικαιολογήσει την προτροπή του αυτή τους έλεγε πως η συγκεκριμένη θεραπεία πλήττει τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και γι’ αυτό τον κυνηγούν.

Η δικογραφία εις βάρος του 65χρονου έχει ήδη υποβληθεί στον ανακριτή και αναμένεται η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, καθώς εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων του είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Ο 65χρονος βρίσκεται στην Αττική, ενώ ο Γερμανός συνεργός του βρίσκεται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου φέρεται να έχει εγκατασταθεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα