Νέα ρύθμιση: Όλα τα χρέη σε 12 ή 24 δόσεις

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων από ρυθμίσεις

Μια νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις των φορολογικών οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που γεννήθηκαν από την πανδημία, δηλαδή από τον Μάρτιο και μετά, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα “ΤΑ ΝΕΑ”. τη ρύθμιση – ανάσα που έρχεται για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή. Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων από ρυθμίσεις.

Οπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί ενώ θα εξεταστεί το επιτόκιο που θα επιβληθεί για τις οφειλές που θα ρυθμιστούν σε δόσεις ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Ενα από τα σενάρια που έχει βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την καταβολή των φόρων που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους σε 12 ή 24 μηνιαίες με πολύ χαμηλό επιτόκιο, πολύ κάτω από το επιτόκιο 4,5% που προβλέπει η πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το σπάσιμο σε περισσότερες δόσεις των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο φαίνεται να έχει κλειδώσει, ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η επέλαση του κορωνοϊού και το lockdown γέννησαν μια νέα γενιά οφειλών προς την Εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα χρέη συσσωρεύονται, γίνονται βουνό και ο «λογαριασμός» που έρχεται από τα τέλη Ιουλίου για τους φορολογουμένους θα είναι φουσκωμένος. Κι αυτό γιατί πέραν των χρεών που έχουν τεθεί σε αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο, θα τρέχουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς και οι δόσεις των συγκεκριμένων μηνών.

Ετσι, η λύση της έκτακτης ρύθμισης αλλά και το σπάσιμο των φόρων που έρχονται μαζεμένοι μέσα στο καλοκαίρι σε πολλές και μικρότερες δόσεις είναι μονόδρομος καθώς με την τετράμηνη αναστολή που έχει γίνει, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν δηλαδή θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μεγάλων φόρων της φετινής χρονιάς, δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα