28 Μαρτίου 2024 / 7:21 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:21 μμ

Νέα πρόσκληση για startups μέσω ΕΣΠΑ

από fimotro

Νέα πρόσκληση μέσω του ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται στις -εγγεγραμμένες και μόνο στο Εθνικό Μητρώο- Νεοφυείς Επιχειρήσεις, θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι δύο υφυπουργοί στο κρίσιμο πεδίο της ανάπτυξης και επενδύσεων, Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Σε συνέντευξή του στο newmoney.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, κάνει αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού πλάνου για τη στήριξη, την οργάνωση και τη εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων στο εγχώριο οικοσύστημα, μιλά για το νέο μεγάλο πρότζεκτ και εξηγεί τι είναι και ποιους αρχικά αφορά το Κέντρο Καινοτομίας στην Αττική, αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό «αρχή του τέλους της πανδημίας», αναφέρεται στο αποτύπωμα της πανδημίας στην Έρευνα και την Τεχνολογία, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε αυτά τα πεδία και στην ανακάλυψη του πρώτου ελληνικού rapid test.

-Κύριε Δήμα, σήμερα είναι η πρώτη μέρα εμβολιασμού, αλλά όπως όλα δείχνουν είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για την προμήθεια εμβολίων για όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Θα μπορούσατε να περιγράψετε το χρονοδιάγραμμα;

Θέλω να τονίσω πως όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε σταδιακά στις καθημερινές μας ζωές. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και αν θα μπορούσα να της έδινα έναν τίτλο, νομίζω ότι ο εμβολιασμός σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους της πανδημίας». Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση που οργανώνεται από το ελληνικό κράτος. Υπάρχει ήδη ένα αναλυτικό σχέδιο με το όνομα «Ελευθερία» και έχει δημοσιοποιηθεί για να ξέρουμε όλοι οι Έλληνες τα προβλεπόμενα βήματα και τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθηθούν. Κατά τις πρώτες παραλαβές οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες και θα αυξάνονται, καθώς αναμένεται να εγκριθούν εμβόλια και από άλλες εταιρείες. Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αρχικά εστιάζει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα. Πρώτα απ’ όλους θα πρέπει να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, ώστε να περάσουν διασφαλίσουν τον εαυτό τους, αλλά και αυτούς που φροντίζουν.

-Η έρευνα και η τεχνολογία ποιο αποτύπωμα έχει ήδη αφήσει στην πανδημία;

Η πανδημία ανέβασε την έρευνα και τεχνολογία στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας κάνοντας ορατό σε όλους τον ζωτικό ρόλο των ερευνητών, των επιστημόνων και της τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να κοιτάζουμε το αύριο με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση χάρις στην επιτυχία της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας διεθνώς καθώς κατάφερε να ανακαλύψει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια. Η κρίση πολλές φορές αφήνει πίσω της σημαντικές ευκαιρίες της οποίες οφείλεις να εκμεταλλευτείς. Τα κράτη, αλλά και εταιρείες παγκοσμίως, ίσως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεργάστηκαν τόσο στενά στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστήσαμε σαφές πως το κοινό μας μέλλον και οι στρατηγικοί μας στόχοι περνάνε μέσα από την επένδυση και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του αύριο. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο, σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε την ερευνητική πρωτοβουλία «Εμβληματική Δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του Covid-19, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή της οποίας ένωσαν δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας έξι ερευνητικά κέντρα και τέσσερα πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά πέραν την ανακάλυψης του πρώτου ελληνικού rapid test.

Η γενικότερη ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, ενδεικτικά συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, 2) την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, 3) την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, 4) μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη, 5) μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η έρευνα και η καινοτομία και συνεπώς η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του χρόνου επιχειρήθηκε ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου. Ξεχωρίζετε κάποιες πρωτοβουλίες του υπουργείου σας που έπιασαν τόπο;

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταφέραμε, παρά την κρίση του Covid19, να υλοποιήσουμε με το παραπάνω το πρόγραμμά μας για την έρευνα και την καινοτομία. Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε τη φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:
  • τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ε&Α, ειδικότερα την αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α που είναι σε ισχύ από 01.09.2020. Από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%
  • τη δημιουργία του ElevateGreece την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
  • την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα
  • τη μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές
  • τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων
  • τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους
  • τη δρομολόγηση Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη – ThessIntec
  • τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας».

-Ένα μεγάλο πρότζεκτ που έχετε στα σκαριά είναι…

Ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας στην Αττική. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και μόλις δημοσιεύτηκε το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού, για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία, φιλοξενώντας τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στα 75 εκατ. ευρώ και εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες που εξειδικεύονται στον χώρο της καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη», μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει, αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 2.000 εργαζόμενους.

-Έχετε αναφερθεί και στη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Καθυστερεί;

To ΤhessINTEC είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα για την έρευνα, την καινοτομία και τη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα επιδίωξή μας είναι, σε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2021 και με βάση τον σχεδιασμό ευελπιστούμε πως το Πάρκο θα λειτουργεί από το 2023. Όπως καταλαβαίνετε η ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε Τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

-Ποια θα είναι κατά την άποψή σας η εξέλιξη της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής εντός του 2021;

Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η αδιάλειπτη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά ελπίδας για ισχυρή ανάκαμψη και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στην επιστροφή στις καθημερινές μας ζωές. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα χαμηλό ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και όλα αυτά να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα περισσότερο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα. Ναι μεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των πολιτών. Στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία. Αυτό διότι ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας, ενώ παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain. Τα στοιχεία φέτος παρουσιάζουν πράγματι σημαντική βελτίωση, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018. Με τις διατάξεις που ψηφήσαμε για τις υπερεκπτώσεις δαπανών Ε&Α, ανεβάσαμε το ποσοστό από το 130% στο 200% με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να διαθέτει ένα από τα ανταγωνιστικότερα περιβάλλοντα στην Ευρώπη για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

-Μετά τα νέα στοιχεία από την ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC στην εταιρεία Folli Follie τι αποκαλύπτεται; Ποιες απαντήσεις ακριβώς αναμένετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα από τα email που αντάλλασσαν υψηλόβαθμα στελέχη της Folli Follie για τις σχέσεις τους με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν για την υπόθεση της απάτης της Folli Follie είναι αποκαλυπτικές. Αναμένουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις τα στελέχη τους. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματα.

– Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση της ΚΥΑ για το ELEVATE GREECE;

Αξιοποιώντας τα στοιχεία των υποβολών και αξιολογήσεων του πρώτου διμήνου λειτουργίας του Elevate Greece και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΕΣΕΤΕΚ, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της ΚΥΑ, η οποία έχει δύο βασικούς στόχους: 1) Να δώσει τη δυνατότητα υποβολής στο Elevate Greece σε υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις με νομική μορφή μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ΕΠΕ και 2) Να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου τυπικών δικαιολογητικών. Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ElevateGreece αποτελεί ένα εγχείρημα της πολιτείας με στόχο την ενίσχυση, την οργάνωση και εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μετά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας, αποκτήσαμε δεδομένα και εμπειρία και προχωρήσαμε σε αποφασιστικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τις υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και το έργο των αξιολογητών. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε με τον συναρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη μια νέα πρόσκληση μέσω του ΕΣΠΑ που θα απευθύνεται στις εγγεγραμμένες και μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις. Καλούμε τους υποψήφιους να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή των αιτήσεων, πάντα όμως με τη δέουσα προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα