Νέα έρευνα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φοράμε την μάσκα προστασίας

από fimotro

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση της μάσκας προστασίας.

Η επικεφαλής του CDC, δρ. Ροσέλ Γουαλένσκι, ανακοίνωσε τα νέα ευρήματα της έρευνας του ιδρύματος στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό που έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη.

Στους επιστήμονες είναι πλέον σαφές ότι η χρήση μάσκας εν γένει αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα περιορισμού της μετάδοσης του ιού, οπότε πλέον εστιάζουν κυρίως στο ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να φοράμε την μάσκα, ώστε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του CDC, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί έως και κατά 96,5% ανάμεσα σε ένα άτομο που νοσεί και ένα υγιές άτομο, εάν και οι δύο φορούν μια μάσκα που εφαρμόζει σωστά ή χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό χειρουργικής και υφασμάτινης μάσκας.

Ένας τρόπος εφαρμογής της μάσκας, με τρόπο που «μονώνει» το πρόσωπο καλύτερα από την επαφή με σταγονίδια, είναι το δίπλωμα των πλαϊνών άκρων της μάσκας προς τα μέσα, ώστε να μην δημιουργείται μεγάλο κενό ανάμεσα σε πρόσωπο και μάσκα.

Όσον αφορά τα λαστιχάκια, προτείνεται το δέσιμο του κάθε λαστίχου σ’ έναν μικρό κόμπο στο σημείο που συνδέεται με την μάσκα, για να εφαρμόζει πιο σφιχτά.

Η εφαρμογή δεύτερης μάσκας, ή κάποιου άλλου υλικού που να κρατά την μάσκα σταθερή πάνω στο πρόσωπο (π.χ. ακόμη ενός «σωλήνα» από νάιλον, από κάποιο κομμένο καλσόν, που θα ξεκινά από τον λαιμό και θα φτάνει ως την μάσκα) θεωρείται επίσης πως αυξάνει την αποτελεσματικότητά της.

Οι δοκιμές του CDC έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον, και ο δρ. Τζον Μπρουκς, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, προειδοποίησε ότι στον έξω κόσμο τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, «Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όσο περισσότεροι από εμάς φοράμε μάσκες, και όσο πιο καλά αυτές εφαρμόζουν, τόσο πιο πολύ επωφελούμεθα όσον αφορά την προστασία της υγείας μας».

ΠΗΓΗ: New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα