Νέα έκθεση της Morgan Stanley: Έρχεται ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα

από fimotro

Μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα μας – Η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί

Μεγάλες προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως αναφέρει σε νέα της έκθεση η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη τόσο το 2023 όσο και το 2024 θα είναι ισχυρή, με την Ελληνική οικονομία να καταγραφεί ρυθμούς της τάξης του 2,5% και 2,2% αντίστοιχα. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο α’ εξάμηνο του 2024, αν και θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης μπορεί να φέρουν αυτό το ορόσημο νωρίτερα.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2023 και το 2024. Η πτώση του πληθωρισμού και ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και από μια εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ. Προβλέπει έτσι αύξηση του ΑΕΠ στο 2,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024.

Morgan Stanley: Μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα - Η υπεραπόδοση της οικονομίας θα συνεχιστεί

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Morgan Stanley αναφέρει ότι, όπως και στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα στην Ελλάδα φέτος, από 9,6 % το 2022 σε 3,6% το 2023. Ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, κυρίως λόγω των τιμών των υπηρεσιών ψυχαγωγίας, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενόψει μιας άλλης ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα γνώρισε μια από τις πιο γρήγορες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη, όπως τονίζει. Η χώρα μπόρεσε να επιστρέψει σε πρωτογενές ισοζύγιο ήδη το 2022 και να μειώσει το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ της κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ρεκόρ του 206% το 2020 λόγω της πανδημίας. Η M.S αναμένει ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί, έστω και με πιο αργό ρυθμό: η ισχυρή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να  παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Για το πολιτικό μέτωπο, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως ο πρώτος γύρος των εκλογών που είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 146 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις πέντε από την απόλυτη πλειοψηφία. Χωρίς να έχει σχηματιστεί συνασπισμός, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, όταν με αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επαναφερθεί το μπόνους της πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα που θα κερδίσει. Αν η ΝΔ έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με τον πρώτο γύρο, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 180 έδρες στο κοινοβούλιο με βάση τους υπολογισμούς της M.S, αρκετές για να σχηματιστεί κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας, όπως σημειώνει.

ηηθκ

Κατά την Morgan Stanley, τέλος, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οίκοι αξιολόγησης όπως ο Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό και η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ευθυγραμμίζονται για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Διατηρεί έτσι την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στο καθεστώς του investment grade από τους τρεις οίκους αξιολόγησης έως το α’ εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπει ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης νωρίτερα εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σύγκριση με τις προσδοκίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα