Νέα δημοσκόπηση GPO: H ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων

από fimotro

Έξι στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις αγορές τους

H ακρίβεια επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, έξι στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις αγορές τους.
Όπως ανέφερε στην ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, ο επικεφαλής του πολιτικού – οικονομικού ρεπορτάζ του Star, ο κόσμος δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές του ακόμη και όταν στα βασικά είδη της καθημερινότητας.
Συγκεκριμένα «Πολύ και αρκετά» δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές το 62,8%, ενώ μόνο το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τις έχει περιορίσει «λίγο ή καθόλου». Δηλαδή η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό περισσότερους από έξι στους δέκα.


Μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ρεύμα ζητά η πλειοψηφία

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το 44.4% των πολιτών θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι «θετικά ή μάλλον θετικά», ενώ το 55% απαντά ότι είναι «αρνητικά και μάλλον αρνητικά». Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία θα ήθελε περισσότερα μέτρα στήριξης.


Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης

Διαφορά της τάξεως των 6,8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη δημοσκόπηση του Star και της GPO, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32,4% έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 3,4% και Μέρα25 2,2%.


Το 43,2% θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη έναντι 32,4% που θεωρεί καταλληλότεροι τον Α. Τσίπρα.


Το 47,1% συμφωνεί να γίνουν δεύτερες εκλογές εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία στις κάλπες της απλής αναλογικής ενώ το 49,8% προτιμά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια – Τι απαντούν οι πολίτες για ελληνοτουρκικά, κακοποίηση ανηλίκων, παρακολουθήσεις

Στο ερώτημα τι προτιμάτε αν από την απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47,1% θέλει ξανά εκλογές, ενώ το 49,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.


Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό ατού για την κυβέρνηση καθώς οι ψηφοφόροι θεωρούν πως:
-Είναι αυτή που πρέπει 46,1%
-Πρέπει να είναι πιο σκληρή 40%
-Πρέπει να είναι πιο ήπια 5,5%

Για το αν το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, το 70,8% απάντησε «ναι ή μάλλον ναι» και το 20,6% «όχι ή μάλλον όχι».

To υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Αυτό δηλώνει το 47,1%. Ακολουθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος με ποσοστό 19,6%, τα ελληνοτουρκικά με 10,4%, οι παρακολουθήσεις με 7,4% και η εγκληματικότητα με 7,1%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτιμά θετικά το 41,8% ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 57,9%.

Η δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρεί πως το καλάθι του νοικουκυριού συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αντίθετα το 72,7% δηλώνει ότι το καλάθι δεν την αντιμετωπίζει. Σε ότι αφορά τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων το 95,3% ανέφερε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάποιο περιστατικό ενώ το 4,3% ανέφερε ότι γνωρίζει.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το 69% των πολιτών – οι 7 στους 10 δηλαδή – αναφέρουν ότι δεν θα έκαναν κάποια καταγγελία, ενώ αντίθετη στάση έχει το 31% που είπε ότι θα έκανε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα