Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου: Στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα

από fimotro

Δυσκολεύει η κατάσταση όσο ο χειμώνας πλησιάζει στις χώρες της Ευρώπης

Ο χειμώνας πλησιάζει στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο αρχίζει να «απειλεί» καθώς οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα με την μεγαβατώρα, να αγγίζει τα 122 ευρώ.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο (TTF) αυξήθηκε το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου στις 10.00 κατά 7,3% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε τη Δευτέρα, έχοντας φθάσει νωρίτερα περίπου στα 125 ευρώ.

Οι θερμοκρασίες στη ΒΔ Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν αρκετά προς το τέλος της εβδομάδας κι έτσι να απαιτείται η θέρμανση, κάτι που αυτομάτως θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο

Επιπλέον, η διακοπή της λειτουργίας του Freeport LNG στο Τέξας (από τον Ιούνιο) αναμένεται να παραταθεί, αυξάνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις αναγκαίες προμήθειες λίγο πριν αρχίσει ο χειμώνας.

Ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών και προβλημάτων στον εφοδιασμό σήμανε εκ νέου το καμπανάκι ότι η Ευρώπη θα είναι ευάλωτη στον πρώτο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, σημειώνει το Bloomberg.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και στις ΗΠΑ, όπου προβλέπονται χαμηλότερες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη είχαν υποχωρήσει (αρχές Νοεμβρίου) σε χαμηλά επίπεδα τετραμήνου και κινήθηκαν κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα πληρότητας των αποθηκών (ευνόησε ο Οκτώβριος που είχε καλές θερμοκρασίες) σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές LNG περιόρισαν τις ανησυχίες σχετικά με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αερίου στις αρχές της περιόδου θέρμανσης.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο από Ευρώπη και Ασία, οι τιμές spot του LNG συνέχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural Gas World, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα