25 Απριλίου 2024

Νέα αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

από fimotro

Τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβαίνουν πλέον στο 2,5% από 2% – Είχαν προηγηθεί δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες

Σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συντασσόμενη με Fed και Τράπεζα της Αγγλίας που προχώρησαν νωρίτερα σε αντίστοιχες κινήσεις.

Τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώνονται πλέον στο 2,5% από 2%. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, από το Μάρτιο ξεκινά η ποσοτική σύσφιξη με ρυθμό 15 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2023.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και, με βάση την ουσιαστική προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, αναμένει να τα αυξήσει περαιτέρω.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση και θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση συνεδρίασης κάθε συνεδρίασης.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι το κύριο εργαλείο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα επίσης τις αρχές για την ομαλοποίηση της διακράτησης τίτλων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Από τις αρχές Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνεδρίασή του τον Φεβρουάριο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση των συμμετοχών APP. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου APP για να διασφαλίσει ότι παραμένει συνεπής με τη συνολική στρατηγική και στάση της νομισματικής πολιτικής, για τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς και για τη διατήρηση σταθερού ελέγχου στις βραχυπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς χρήματος. Έως το τέλος του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει επίσης το επιχειρησιακό του πλαίσιο για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τελικό σημείο της διαδικασίας ομαλοποίησης του ισολογισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα και αναμένει να τα αυξήσει σημαντικά περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για πάρα πολύ καιρό. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός ήταν 10% τον Νοέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερος από το 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Η μείωση προήλθε κυρίως από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και οι υποκείμενες πιέσεις τιμών σε ολόκληρη την οικονομία έχουν ενισχυθεί και θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν μέσω εξαιρετικής αβεβαιότητας, το προσωπικό του Ευρωσυστήματος αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό. Βλέπουν τώρα τον μέσο πληθωρισμό να φτάνει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί στο 4,2% το 2023, πριν πέσει στο 2,8% το 2024 και 24%. το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...