ΝΔ: 39% – ΣΥΡΙΖΑ 27% το βασικό σενάριο των εκλογών

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Κλειδωμένες” οι 12 μονάδες διαφορά και η αυτοδυναμία δείχνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις των κομμάτων

Μπορεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων να σταματά το βράδυ της Παρασκευής, στα κόμματα όμως θα τρέχουν μυστικές και κυλιόμενες μετρήσεις μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Κυλιόμενες μετρήσεις με τηλεφωνική μέθοδο και αυξανόμενα δείγματα πραγματοποιούν τρια κόμματα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και τα τρια κόμματα έχουν την δική τους εικόνα για τις εκλογές, μια εικόνα που σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, είναι περίπου η ίδια και στις τρεις μετρήσεις.

Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα φαίνεται ότι η ΝΔ κινείται στο 39% και εξασφαλίζει αυτοδυναμία ακόμη και με 7κομματική βουλή 158 εδρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 26% και 27% κινείται λίγο πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις στο 25%. Εδώ βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος λόγω της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας να μην συμμετέχουν στις κάλπες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό του να πέσει κοντά στα όρια των ευρωεκλογών (23,5%). Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει με βάση αναγωγές και αξιολόγηση μετακινήσεων ποσοστά μεταξύ 7% με 8%. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστά 5%-6% και η Χρυσή Αυγή ποσοστά κοντά στο 4%.

Μάχη για να μπουν στη Βουλή δίνουν το ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Επειδή είναι κόμματα που εκφράζουν τη οργή και την αντισυστημική ψήφο και επειδή δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στις εθνικές εκλογές υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την προσέγγιση του ποσοστού που θα πάρουν στις κάλπες. Πάντως στις κυλιόμενες μετρήσεις κινούνται μεταξύ 2,5% και 3,5%.

Τα μεσοσταθμικά ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 39%
ΣΥΡΙΖΑ 27%
ΚΙΝΑΛ 7,5%
ΚΚΕ 5,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4%
ΜΕΡΑ 25 3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%

Φαίνεται λοιπόν ότι η ΝΔ θα κινηθεί σε ένα εύρος ποσοστών μεταξύ 38% με 40% που εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 156-162 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει λίγο την συσπείρωσή του σε σχέση με τις ευρωεκλογές και εάν τελικά υπάρξει μαζική συμμετοχή θα κινηθεί στο 26%-27%.

Με βάση λοιπόν το πιθανότερο σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα κόμματα η ΝΔ με ποσοστά κοντά στο 39% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή διαφορά 12 μονάδες και με 7κομματική βουλή η ΝΔ κερδίζει αυτοδυναμία με 158 βουλευτές. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ποσοστό του κόμματος Βαρουφάκη. Εάν το ΜΕΡΑ 25 πλησιάσει το 4% τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κοντά δηλαδή στο 25%. Το ίδιο ή περίπου το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Εάν ο Βελόπουλος μπορέσει να προσεγγίσει το 4% τότε το ποσοστό της ΝΔ θα κινηθεί στο 38%.

Τρεις ημέρες έμειναν μέχρι τις εκλογές. Κυριακή κοντή γιορτή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα