ΝΔ 39%-ΣΥΡΙΖΑ 25%, το πιθανότερο σενάριο στις εκλογές

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πως διαμορφώνεται το σκηνικό των εκλογών 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με το κρίσιμο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου να είναι η αυτοδυναμία, κάτι που όπως δείχνουν τα ευρήματα είναι εφικτός στόχος για τη γαλάζια παράταξη. Οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ 7,5 και 11,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση τις εκλογές, θα έχει αυτοδυναμία και πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, περισσότερο πιθανό είναι η ΝΔ να ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς, παρά να την κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιθανότερο σενάριο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 39%

ΣΥΡΙΖΑ 25%

ΚΙΝΑΛ 7%

ΚΚΕ 6%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%

ΜΕΡΑ 25 3%

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ψαλίδα βρίσκεται στις οκτώ μονάδες, της Alco για το Open στις 9,8 μονάδες, ενώ στη μέτρηση της Opinion Poll η διαφορά διευρύνεται στις 12,8 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της Pulse και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Ν.Δ. συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το Κίνημα Αλλαγής, 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 4,5%, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 3%.

Σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η Ν.Δ. θα αποσπάσει 156 έδρες, έχοντας καθαρή αυτοδυναμία. Εάν το κόμμα Βελόπουλου εξασφαλίσει θέση στη νέα Βουλή, η πλειοψηφία της Ν.Δ. περιορίζεται στις 152 έδρες.

Η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ. είναι το δημοφιλέστερο σενάριο ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας Ν.Δ. και το 12% στηρίζει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ.

Το 15% προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ., ενώ το ποσοστό που θέλει συνασπισμό με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 19%. Τέλος, το 13% αναφέρει πως προτιμά μεγάλη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τα δύο μεγάλα κόμματα και άλλες παρατάξεις.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. έχει προβάδισμα 53 μονάδων. Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, το 71% εκφράζει την πεποίθηση πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα επικρατήσει στις κάλπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της στήριξης του 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 28%.

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η καθαρή πλειοψηφία εκτιμά πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά. Με την πλειοψηφία ευθυγραμμίζονται και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 82% αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε «σίγουρα» ή έστω «μάλλον» να ενημερώσει την αντιπολίτευση. Το 10% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον» όχι.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Ν.Δ. φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη στο 4,1%, ενώ η Ελληνική Λύση στο 3,6%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 3,3%.

Η παράσταση νίκης για παράδειγμα είναι συντριπτική για τη Ν.Δ., που αγγίζει το 85% ενώ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% και ο Αλέξης Τσίπρας 24,7%.

Στην έρευνα της Alco για το Open η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή βρίσκεται στο 9,8%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,5%, το ΚΚΕ 4,8%, η Χ.Α. 3,8%, το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη 3,5%, ενώ οριακά στο 3% εμφανίζεται η Ελληνική Λύση.

Στην Πειραιώς αναλύουν με προσοχή τα ευρήματα και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρχει συμμετοχή των γαλάζιων ψηφοφόρων στις εκλογές. Το ερωτηματικό είναι αν θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα ή θα επιλέξουν την αποχή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κλειδώσει» ότι θα είναι δεύτερο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα