20 Απριλίου 2024 / 2:21 μμ
20 Απριλίου 2024 / 2:21 μμ

Ναυάγιο: Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον για τη χωματερή στην παραλία

από fimotro

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ δήμου και της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου για την περισυλλογή των σκουπιδιών. Μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, που δείχνει σωρό με σκουπίδια στην πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας, στο Ναυάγιο, ξεκίνησαν αντιδράσεις εναντίον όσων έχουν την ευθύνη για την καθαριότητά της.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Ν. Αρετάκης, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, έσπευσαν να «πετάξουν» από πάνω τους την ευθύνη, ισχυριζόμενοι ότι από τη στιγμή που συστάθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου, που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού, η ευθύνη για τον καθαρισμό της παραλίας είναι του υπουργείου.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Επιτροπή Διαχείρισης, και μάλιστα προσωπικά στον δήμαρχο Ζακύνθου, με επιστολή που υπογράφει η πρόεδρός της, Αλεξάνδρα Παπαλιάκου, όπου αναφέρεται: «Αξιότιμε κ. δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του Διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Οπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάσει του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α’ 250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της δημοτικής Αρχής».

Η παραλία δεν διαθέτει καν κάδους, έτσι η πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια είναι οι τουρίστες μόλις φτάνουν στην παραλία, κυρίως με τα ημερόπλοια, να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους σε ένα σημείο και φεύγοντας να τα παίρνουν και να τα πετούν στους κάδους που έχουν τα πλοία. Αυτό πράττει η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών, εκτός ελαχίστων ασυνείδητων εξαιρέσεων.

Γι’ αυτό και χθες μετά το σάλο που υπήρξε οι ιδιοκτήτες των σκαφών καθάρισαν τα απορρίμματα στην παραλία που άφησαν πίσω τους οι τελευταίοι ανεύθυνοι επισκέπτες.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, μιλώντας σε ΜΜΕ, υποστήριξε ότι ο χώρος του Ναυαγίου δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και έτσι δεν είναι υπεύθυνος για την καθαριότητά του. «Εμείς είχαμε αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου μέχρι και πριν από ένα μήνα και είχαμε φροντίσει για την καθαριότητα και στην παραλία αλλά και στο χερσαίο τμήμα πάνω από το Ναυάγιο όπου υπάρχουν κάποιες καντίνες. Τη διαχείριση όμως την έχει η Επιτροπή Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ναυαγίου που έχει συγκροτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021. Θα πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να μισθώσει πλοίο και ανθρώπους που να βρίσκονται στην παραλία και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Οταν είχαμε εμείς τη διαχείριση είχαμε άνθρωπο που πληρωνόταν από το δήμο ο οποίος καθάριζε την παραλία και είχαμε και ανθρώπους που πρόσεχαν τους τουρίστες ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το κουφάρι του πλοίου. Πλέον η μόνη μας υποχρέωση είναι να έχουμε ναυαγοσώστη. Η Επιτροπή θα πρέπει να βρει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η νομοθετική κατοχύρωση της διαχείρισης του Ναυαγίου είχε περάσει πολλές καθυστερήσεις και αλλαγές, με την τελική μορφή να ψηφίζεται τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει απευθείας μελέτες κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει επίσπευση των διαδικασιών.

Οπως ορίζει ο νόμος «για τη διενέργεια όλων των έργων διοίκησης και διαχείρισης της Πρότυπης Τουριστικής Περιοχής Αξιοποίησης και Προστασίας που αφορούν ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, αποφυγής κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, συντήρησης, προστασίας και ασφαλούς διαμόρφωσης των διόδων πρόσβασης σε αυτό, η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα Αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών ή εργασιών για τη συντήρηση και αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, για τη διάνοιξη οδών, την κατάλληλη αντιστήριξη και την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό. Η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αυτών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με ειδική χρηματοδότηση που του χορηγείται για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι συμβάσεις ανάθεσης μελετών και έργων για τους σκοπούς του παρόντος υπογράφονται από τον υπουργό Τουρισμού».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα