ΝΑΤΟ: Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών

από fimotro

Εντεινόμενες είναι οι πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω διχασμού και αντιδράσεων τόσο σε Ελλάδα όσο και σε ΠΓΔΜ. Στα Σκόποια, μάλιστα, κύκλοι της αντιπολίτευσης βάζουν στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών λόγω της υψηλής αποχής που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεών του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της άσκησης «SRBIJA 2018».

«Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο […] Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 38ο μέλος μας».

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Εναπόκειται στους πολίτες της χώρας και τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς να αποφασίσουν αν θα το κάνουν αυτό ή όχι» επισήμανε για να καταλήξει: «Ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα