Τα σημεία που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

  • Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
  • Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
  • Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Ερντογάν άλλαξε την στάση της Τουρκίας

Όλα φαίνεται πως άλλαξαν μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν, στο οποίο έκλεισε η συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία, ικανοποιεί εν μέρει την Άγκυρα, και όπως προκύπτει από τις ραγδαίες εξελίξεις, άλλαξαν και οι σχέσεις Σουηδίας – Φινλανδίας με την Τουρκία, εφόσον επετεύχθη συμφωνία.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πολλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα, αλλά δεν είπε τίποτα για νησιά, για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση κυριαρχίας.

Στη γείτονα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα αλλάξουν τα δεδομένα, κι εάν η Τουρκία ικανοποιηθεί με τα F-16 ενδεχομένως να υπάρχει και ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα