Νάντια Γιαννακοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν bonus στη ΝΔ

από fimotro

Με το διήμερο φεστιβάλ του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο εορτάστηκε φέτος η συμπλήρωση 48 χρόνων από εκείνη την ιστορική μέρα, την ιστορική πρωτοβουλία που ελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου 1974. Στα 48 χρόνια που ακολούθησαν, άλλαξαν πολλά διεθνώς και στη χώρα.

Γράφει η Νάντια Γιαννακοπούλου

Η ιστορική και πολιτική μνήμη, ο σεβασμός στην ενιαία πορεία του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο σε κάποιες φάσεις της είναι απαραίτητα στοιχεία για να δούμε πριν από όλα μπροστά, στο μέλλον και τις προκλήσεις της εποχής που ζητούν απαντήσεις.

Ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, βιώνουμε μια βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τεράστιες παρενέργειες στη ζωή των πολιτών της Ευρώπης και της χώρας μας. Βιώνουμε καθημερινά την επικίνδυνη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Ζούμε σε συνθήκες μεγάλης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις να πλήττουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να τροφοδοτούν κλίμα διάχυτης απαισιοδοξίας για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στο προσκήνιο ήρθε το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη με σαφή την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, τροφοδοτώντας κρίσιμα ερωτήματα για τους λόγους παρακολούθησης, για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και των κρατικών μηχανισμών.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αλλαγή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού έδειξε την αδυναμία της να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και τη μεταρρυθμιστική της άπνοια, φανερώνεται και ως κυβέρνηση που επωμίζεται πια σοβαρές ευθύνες για θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας, τα οποία προσπαθεί να καλύψει και να μειώσει την αξία τους. Δοκιμάστηκε και απογοήτευσε, ενώ ενέχεται σε σοβαρά σκάνδαλα πια, όπως αυτό των υποκλοπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια αντιπολιτευτική τακτική που σταθερά λειτουργεί σαν bonus στη Ν.Δ., με τον λαϊκισμό του και την προσήλωσή του στη θεωρία των αρμών της εξουσίας και την εχθροπάθειά του στη λειτουργία των θεσμών, όπως και μια προβληματική θεώρηση των διεθνών εξελίξεων και των συμμαχιών της χώρας, δεν συνιστά λύση, αλλά τμήμα του προβλήματος της χώρας.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια, τα βλέμματα ευρύτερων δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς επιστρέφουν προς το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτές τις δυνάμεις απευθυνόμαστε με ιδιαίτερη ένταση στο διάστημα από την εκλογή στη θέση του προέδρου μας του Νίκου Ανδρουλάκη από το Συνέδριό μας και μετά. Αναδεικνύοντας τον αναντικατάστατο ρόλο μας ως πατριωτική, δημοκρατική, μεταρρυθμιστική δύναμη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και επιχειρώντας έφοδο στο μέλλον, ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας να αποκτήσει το κόμμα μας δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για αυτό ολοκληρώνουμε την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας.

Γνωρίζουμε καλά ότι ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με τη γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητεί να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται. Οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης, της αλλοτρίωσης, των ανισοτήτων, για τον ρόλο και τις σχέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στη νέα εποχή, να προσθέσει στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμου, να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει, αλλά και να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας, να λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι νέες εξελίξεις. Να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει γι’ αυτό μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται.

Αυτήν την προσπάθεια κάνουμε ήδη και αυτό αγκαλιάζεται από ευρύτερες δυνάμεις. Αυτήν την προσπάθεια θα εντείνουμε, χωρίς να μας φρενάρουν οι προβοκάτσιες σε βάρος μας, η διαστρεβλωμένη παρουσίαση των στοχεύσεών μας, οι επιθέσεις που δεχόμαστε από τη στιγμή που διαπίστωσαν ένθεν και ένθεν τη δυναμική που δημιουργείται. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ξανά, δυνατό, αποφασισμένο τίποτα να μη φρενάρει την ανάπτυξη της δυναμικής του, πρωταγωνιστώντας και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις.

*Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα