Μυτιληναίος: Θα πέσουν στα 100 ευρώ οι τιμές του φυσικού αερίου

από fimotro

Ο “πατριάρχης” της ενέργειας στην Ελλάδα εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την επάρκεια στην τροφοδοσία

Αισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με την ενεργειακή κρίση. Ο “πατριάρχης” της ενέργειας στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VΙ» του Κύκλου Ιδεών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις τιμές του φυσικού αερίου εκτιμώντας πώς θα πέσουν στα 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

O διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα έχει το 2023 πρόβλημα επάρκειας αλλά θα έχει «τσουχτερές» τιμές, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις και έστρεψε τα βέλη του σε Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χειρισμούς απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Αναφερόμενος στις διεργασίες στην Ευρώπη για τη χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής και στις μονομερείς πρωτοβουλίες του Βερολίνου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Γερμανία αναπτύχθηκε και δημιούργησε μεγάλο δημοσιονομικό χώρο αξιοποιώντας το φθηνό ρωσικό αέριο και τώρα χρησιμοποιεί αυτόν τον χώρο για να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της, χωρίς να υποστηρίζει όσο θα έπρεπε τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Είναι σαφές, όπως τόνισε ο Ε. Μυτιληναίος, ότι αυτή η κρίση θα φέρει ανακατατάξεις στην Ευρώπη και ανακατανομή της πίτας.

Πότε άρχισε να “μαγειρεύεται”  ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση δεν άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν θα λήξει μαζί με τον πόλεμο, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η ενεργειακή κρίση, σημείωσε, άρχισε να «μαγειρεύεται»  όταν επικράτησε διεθνής τάση, μεταξύ άλλων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καθιέρωση αντικινήτρων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι επενδύσεις των εταιρειών, αφού κατ’ ουσίαν απαγορεύθηκαν με νέο θεσμικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε.

Τι είπε για τη Ρωσία

Αναφερόμενος στη Ρωσία και τη θέση της στο διεθνές ενεργειακό σύστημα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και ουσιαστικά όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει κατά 70 δισεκατομμύρια κυβικά (bcm) την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου, αφού δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.

Στη συνέχεια, όμως, μπαίνοντας στο 2023, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, οι τιμές θα πρέπει να ανεβούν για να συνεχισθεί ομαλά ο εφοδιασμός της Ευρώπης με LNG. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί από τη Ρωσία πλήρως η τροφοδοσία, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν»

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε συνάρτηση με τις συζητήσεις στην Ευρώπη για επιβολή πλαφόν στην τιμή, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί από τη Ρωσία πλήρως η τροφοδοσία, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν. «Ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι θα σταματήσει να στέλνει. Θα πάρει την ευθύνη γι’ αυτό η κ. φον ντερ Λάιεν»;, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ρωτήσω την κ. φον ντερ Λάιεν τι θα γίνει αν εγώ δεν έχω αέριο να δουλέψω και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους»;

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο 

Όσον αφορά το πλαφόν, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι είναι μια θετική προσέγγιση, όμως έχει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες. Θα πρέπει το πλαφόν να τεθεί σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη φορτία LNG: «Αν βάλεις πλαφόν 100 ευρώ, θα λείψουν τα μισά καράβια και θα έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη, αν είναι πολύ υψηλό το πλαφόν, δεν θα έχει πρακτική αξία για τη λειτουργία της αγοράς.

Για τον αγωγό Turkstream

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Turkstream, από τον οποίο λαμβάνει φυσικό αέριο η Ελλάδα, πληρώνοντας σε ρούβλια, όπως υπέδειξαν οι Ρώσοι, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού για τεχνικούς λόγους, όπως συμβαίνει με τον αγωγό Nord Stream, καθώς είναι ένας καινούριος αγωγός, που κατασκευάσθηκε από τους Ρώσους και αυτοί έχουν την πλήρη ευθύνη για τη συντήρησή του. «Δεν νοείται τεχνικό πρόβλημα, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα είναι πολιτικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις επιδοτήσεις

Για τις επιδοτήσεις που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των καταναλωτών, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους χειρισμούς στην Ευρώπη και οι επιδοτήσεις είναι μεγάλες. Όπως εξήγησε, όταν μια κυβέρνηση έχει να διαλέξει ανάμεσα στα νοικοκυριά και τους παραγωγούς ρεύματος, φυσικό είναι να διαλέξει τη στήριξη των νοικοκυριών και οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθήσουν.

Οι επιδοτήσεις που αντλούνται μέσω του πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών είναι πολύ μεγάλες, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος και ανέφερε ότι η εταιρεία του, κατά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, έχει αποδώσει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 50 εκατ. ευρώ. Όμως, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η δημοσιονομική ισορροπία είναι ευαίσθητη: θα πρέπει οι επιδοτήσεις να καλύπτονται κατά το μεγαλύτερο μέρος ή και στο σύνολό τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού («τα λεφτά σώνονται, δεν υπάρχουν άπειρα», τόνισε χαρακτηριστικά).

Κριτική στην πολιτική της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση

Σε ό,τι αφορά το μέλλον στον τομέα της ενέργειας, ο επικεφαλής της Mytilineos προέβλεψε ότι αυτή η κρίση θα είναι προσωρινή και το αέριο θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην πολιτική της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση, υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση έγινε «άτσαλα, απρογραμμάτιστα, χωρίς να μετρηθεί το κόστος και με προσδοκίες εκτός πραγματικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα