Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει ως προτεραιότητα να εκθέσει την κυβέρνηση στην κοινωνία (οι τροπολογίες για φορολόγηση τραπεζών και πάγωμα της golden visa, αποτελούν σηματωρό της στόχευσής του) και εν αναμονή του σημερινού ραντεβού Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διαπιστώσει πως διαθέτει τελικά σφυγμό, προσπαθεί να τον δυναμώσει αλλά με την περίεργη πρόταση για Ράμμο εάν τελικά υποστηριχθεί από την Κουμουνδούρου, θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν.
Προκειμένου δε να “τραβήξουν” γρήγορα γραμμή από την προεδρία Κασσελάκη, το κόμμα εμφανίζεται απολύτως συντεταγμένο και με τήρηση των θεσμικών διαδικασιών στο εσωτερικό του: Η ΠΓ συνεδρίασε χθες, με τον Σωκράτη Φάμελλο να παρουσιάζει τις προτεραιότητες και τα πρόσωπα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ο., ενώ το Σάββατο συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή, στην πρώτη μετά από πολλούς μήνες συνεδρίαση “χαμόγελων” για το κόμμα – καίτοι εξέπεσε ενδιαμέσως από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Για το ΠΑΣΟΚ, δεν επεφύλαξε παρά αιχμές: Στην πρόταση Ανδρουλάκη για τη φορολόγηση των Τραπεζών, αντιπαρέβαλλε τη δική του, περί δημιουργίας ταμείου Εγγυοδοσίας, σχολιάζοντας μάλιστα “να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ ή too little too late”. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ψέγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τη στάση που τηρεί στη συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, έθεσε και πάλι θέμα κατακερματισμού του προοδευτικού χώρου.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κλείσει την πρόωρη συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι στο χέρι του. Έχει ανοίξει και έχει ανοίξει, κυρίως από την Κεντροαριστερά.
Πρώτος έθεσε το θέμα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θοδωρής Μαργαρίτης, κατονομάζοντας τον Χρήστο Ράμμο ως καλή υποψηφιότητα και τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Νέα Αριστερά: Επισήμως και με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, προτεινε τον κ. Ράμμο για επόμενο ΠτΔ, καλώντας τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, να υιοθετήσουν την πρότασή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα, ο Σωκράτης Φάμελλος, επιμένει “θεσμικά” να ανοίξει το θέμα, ( το ίδιο μ έναν τρόπο έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη) , είναι όμως προφανές ότι η Νέα Αριστερά, πέραν της προφανούς στόχευσης (να είναι η πρώτη που παίρνει την πρωτοβουλία ), προκαλεί δυσφορία και πίεση και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Τσουκαλάς, μετά το “άδειασμα” στον Θ. Μαργαρίτη, επανήλθε χθες με διευκρινιστική δήλωση: “Εμείς δεν αποδοκιμάσαμε τον κ. Ράμμο. Είπαμε ότι δεν είναι τώρα η ώρα. Δεν είναι δυνατόν καθένας να λέει άποψη. Ο κύριος Ράμμος έδωσε μάχη για τη Δημοκρατία και όχι για φιλοδοξίες”.
Στη δήλωσή του πάντως, ο Αλέξης Χαρίτσης φρόντισε να επισημάνει ότι ο Χρήστος Ράμμος είναι ενήμερος: “Εμείς θέλουμε να είμαστε πολιτικά σοβαροί και θεσμικά υπεύθυνοι. Έχουμε ενημερώσει βεβαίως τον κ. Ράμμο για την πρωτοβουλία μας”.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες να επιστρέψει τη συζήτηση περί ΠτΔ στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, ζήτησε. Να εξηγήσει αν δεν θελει την ανανέωση της θητείας Σακελλαροπούλου γιατί δεν την θέλει και εάν τη θέλει, να την προτείνει εκ νέου.
Σταθερά σε αντι- μητσοτακική γραμμή, ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα, είπε ότι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανοίγει τη συζήτηση είναι γιατί έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα: Εάν η πρότασή του δεν βρει την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ, μπορεί η κυβέρνηση ( και σωστά, τόνισε) να μην πέφτει αλλά θα πρόκειται για σοβαρή πολιτική του