23 Απριλίου 2024 / 7:57 μμ
23 Απριλίου 2024 / 7:57 μμ

Μόνο με αρνητικό τεστ PCR θα δέχεται ταξιδιώτες η Γαλλία από την Κυριακή

από fimotro

Η Γαλλία θα απαιτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό στον SARS-CoV-2 τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR, μοριακό τεστ), που θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, οι περισσότεροι ταξιδιώτες από όλα τα κράτη, χωρίς να εξαιρούνται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλουν να εισέλθουν στη γαλλική επικράτεια, ενημέρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τους υπόλοιπους είκοσι έξι ηγέτες κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο διεξήχθη χθες ψηφιακά, αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα καθώς και όσοι μετακινούνται με χερσαία μέσα, διευκρινίζεται πάντως στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του Γάλλου προέδρου.

Το Παρίσι είχε ήδη αποφασίσει τη 14η Ιανουαρίου να επιβάλλει τον κανόνα αυτόν στους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ. Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε ανακοινωθεί ότι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα και «απαραίτητοι» εργαζόμενοι θα εξαιρούνταν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η προσέγγιση του κ. Μακρόν ταυτίζεται με αυτές «πολλών ευρωπαίων ομολόγων του».

Στη Στοκχόλμη, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των επιδημιών παρότρυνε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν «για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων» για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας «εντός των προσεχών εβδομάδων», ώστε «να προφυλαχθούν» τα συστήματα υγείας, καθώς και για «να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού».

Στη Γαλλία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κοντεύει τους 72.000 νεκρούς, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ξεπέρασε ξανά χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 και μοιάζει να σχηματοποιείται το φάσμα του τρίτου lockdown.

Η απόφαση του κ. Μακρόν ανακοινώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την πολύ σοβαρή υγειονομική κατάσταση» σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να απευθύνεται ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα», η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι έχει «μεγάλη σημασία να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά», δηλαδή να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή «απαραίτητων εργαζομένων και εμπορευμάτων» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τόνισε χθες τη βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα