18 Απριλίου 2024 / 3:55 μμ
18 Απριλίου 2024 / 3:55 μμ

Μόλις €1,2 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση

από fimotro

Η είδηση ήρθε μάλλον στο τέλος της χθεσινής παρουσίασης του οικονομικού επιτελείου και από την παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι έχει δαπανήσει 14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, αξιώνοντας το πώς και το πού, προκύπτει από τον κ. Σκυλακάκη ότι από τις 30 Μαρτίου έως και χθες η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει μόλις… 1,2 δισ. ευρώ, βάζοντας τέλος στα όνειρα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί σε νέο μνημόνιο. Η αρχή βεβαίως είχε γίνει την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε γράψει το mononews.gr, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα να προχωρεί στο πολιτικό… στριπτίζ του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου, ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε χθες ότι χθες, 29.4.2020, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 28 δισ. ευρώ (28.027 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια). Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες. Την 31η.3.2020 το αντίστοιχο ποσό ήταν ακριβώς 29,2 δισ. ευρώ.

Η χώρα έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες να αντεπεξέλθει στην κρίση. Η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται – όπως έχει καθήκον – τα δημόσια οικονομικά με σοβαρότητα και ευθύνη στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή περίοδο.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από υπουργό Οικονομικών-, τα πραγματικά διαθέσιμα του κράτους. Τα οποία, μαζί με το μαξιλάρι ασφαλείας, ανέρχονται σε 36,6 δις. ευρώ. Αναλυτικά:

1ον. Τα repos, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, και σήμερα είναι στα 33,8 δισ. ευρώ.

2ον. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό, και σήμερα είναι στα 21 δισ. ευρώ.

Η μικρή μείωση σε αυτά οφείλεται στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι:

– η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Νοέμβριο του 2019,

– η σταδιακή μείωση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020,

– και η μερική ενίσχυση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

3ον. Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, κατρακύλησε στο 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

4ον. Συνεπώς, η συνολική «δημόσια περιουσία», από 28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκε στο ίδιο ύψος τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό λογαριασμό.

Τέλος Μαρτίου, το συνολικό «ταμείο» ανέρχεται στα 36,6 δισ. ευρώ, και αναλύεται ως εξής:

– 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ΕΜΣ [που δεν πήγε στην πραγματική οικονομία], 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα].

Το ποσό αυτό χρειάστηκε «να κρατηθεί στην άκρη» λόγω της αναξιοπιστίας της τότε Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές.

– 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος

– 10,2 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα