19 Απριλίου 2024 / 4:19 πμ
19 Απριλίου 2024 / 4:19 πμ

Μιζέρια και νέα γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για την “Πασοκοποίηση”

από fimotro

Μια διοικητική απόφαση, η απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία αφαιρείται η έδρα της Ημαθίας από την κ. Καρασαρλίδου και δίνεται στον κ. Τόλκα, επαναφέρει και μάλιστα αιφνιδιαστικά για την Κουμουνδούρου το θέμα της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί θυμήθηκαν ότι η επάνοδος του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Αγγελου Τόλκα (ήταν και υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου) στη Βουλή στη θέση της κ. Καρασαρλίδου, που είναι γνωστό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι η δεύτερη, πρόσφατη αλλαγή επιβεβλημένη από το Εκλογοδικείο, στην κατεύθυνση της «πασοκοποίησης». Καθώς πριν από λίγους μήνες ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε πάρει την έδρα από τον (προτιμότερο για την Κουμουνδούρου) πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλο, αφήνοντάς τον εκτός Βουλής.

Και μπορεί να πρόκειται για μια διοικητική και όχι πολιτική απόφαση, αλλά φαίνεται η αφαίρεση της έδρας από την κ. Καρασαρλίδου και η επιστροφή του κ. Τόλκα στη Βουλή είναι η αφορμή για να ξαναφουντώσει το ζήτημα της «πασοκοποίησης». Και μάλιστα μία ημέρα πριν από το κρίσιμο τεστ της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του επ’ ουδενί δεν επιθυμούν να επικρατήσει η εσωστρέφεια και η αντιπαράθεση «προεδρικών» – «Ομπρέλας».

Ο κ. Τόλκας εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2019, μαζί με τον κ. Μωραίτη. Σηματοδοτώντας τότε την πολιτική διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής πριν από τις εκλογές, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Η είσοδος και των δύο στην κυβέρνηση, μάλιστα, είχε γίνει αντικείμενο πικρόχολων σχολίων από ένθερμους υποστηρικτές και στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως ο σημερινός διευθυντής της «Αυγής» κ. Αγγελος Τσέκερης, που είχε γράψει όταν είχε ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός τον Φεβρουάριο του 2019: «Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ηδη η Moody’s μάς αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+».

Τότε είχε ακολουθήσει ένας μύλος που, όπως αποδείχθηκε -μαζί με άλλα πολλά- στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που ακολούθησαν. Οι 53+ -που σήμερα έχουν ενισχυθεί σε «Ομπρέλα» συμμαχώντας με κορυφαία και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- είχαν θυμηθεί τις απαξιωτικές τοποθετήσεις του κ. Μωραΐτη κατά του κ. Τσίπρα και τις αναδείκνυαν μαζί με αυτές του κ. Ραγκούση, ο οποίος επίσης εντάχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ειρωνεία ήταν ότι ως «παλαιότερος πασόκος» που αποφάσισε να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έψεγε τότε τον κ. Μωραΐτη για την απόφασή του να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και, σχολιάζοντας τις αναφορές του κατά του κ. Τσίπρα, έλεγε: «Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά. Εγώ δεν θα το έκανα, φανταστείτε τώρα εγώ να προσχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Τόλκας, πιο μετρημένος από τον κ. Μωραΐτη και τον κ. Ραγκούση, δεν έχει καταφερθεί εναντίον του κ. Τσίπρα για να τον… βγάλουν στα μανταλάκια, ωστόσο η επαναφορά του στη Βουλή στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Μωραΐτης όσο και ο κ. Ραγκούσης, αλλά και οι πιο πρόσφατα ενταγμένοι Συμεών Κεδίκογλου και Αγγελος Τόλκας, ανήκαν στην ομάδα των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Θεωρούν επίσης ότι η… απειλή των προεδρικών «εμείς θα φέρνουμε έναν Κεδίκογλου κάθε μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ και ας κάνουν ό,τι θέλουν» απευθυνόμενοι στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αντιδρούν στη λεγόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματος, παίρνει σάρκα και οστά. Και αν η επάνοδος Τόλκα (τον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε χρίσει υφυπουργό Μετανάστευσης στην τελευταία κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019) είναι αποτέλεσμα μιας διοικητικής απόφασης, μιας απόφασης του Εκλογοδικείου, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι προ των πυλών η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και επίσης στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Χρήστου Αηδόνη.

Σημειώνεται δε ότι σε αυτή τη φάση η πολιτική του διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής δεν υπηρετεί τον ίδιο σκοπό με το 2019. Τώρα, ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι και στις επόμενες εκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα και προσπαθώντας να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο και όχι με την απλή αναλογική, προσπαθεί να «παίξει» το έργο της προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή της συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα, με τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25, με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος. Και με τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να φέρει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη -δηλαδή την κ. Γεννηματά, που δημοσίως ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι προτιμά από τον Ανδρέα Λοβέρδο- προ τετελεσμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα