Μητσοτάκης: Τέρμα η δήθεν κυβερνητική συγκάλυψη – Η κίνηση του Τριαντόπουλου που αλλάζει τα δεδομένα

από Lefteris

Η κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή αλλάζει τα δεδομένα της πολιτικής αντιπαράθεσης και δίνει την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να ανατρέψει το σε βάρος του κλίμα που επιδεινώθηκε -μεταξύ άλλων- και από την αστοχία με την επιλογή Δοξιάδη στον ανασχηματισμό – Παρέμβαση Μητσοτάκη: «Τέρμα η δήθεν κυβερνητική συγκάλυψη»

Στην κυβέρνηση αν και αναγνωρίζουν τη ζημιά που έχει προκληθεί και από την υπόθεση Αρίστου Δοξιάδη και από τις κατηγορίες κατά του υφυπουργού Ενέργειας Νίκου Τσάφου, επιμένουν ότι τα ζητήματα αυτά έχουν κλείσει και δεν μπορεί να υπάρξει και άλλη παραίτηση κυβερνητικού στελέχους. Αυτό που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μεταδώσει το μήνυμα ότι αρχίζει για την κυβέρνηση μια περίοδος παραγωγής έργου και υλοποίησης σε συγκεκριμένο ορίζοντα, συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων. Γι’ αυτό και ξεκίνησε το μπαράζ επισκέψεων στα κρίσιμα υπουργεία από τα οποία έχει ζητήσει μετρήσιμα αποτελέσματα…

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η υπόθεση της παραίτησης Δοξιάδη έχει λήξει και ότι πέραν των συζητήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, η όλη ιστορία δεν θα κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση. Ο αντίκτυπός της θα είναι περιορισμένος, ενώ από την άλλη μεριά δεν θέλουν να συρθούν πίσω από τις σφοδρές πιέσεις της αντιπολίτευσης για νέες παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το «όλα στο φως» από τους φυσικούς δικαστές που ζητάει ο Τριαντόπουλος είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης γύρω από την τραγωδία των Τεμπών γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουν ένδειξη πολιτικής ευθιξίας και γενναιότητας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με χθεσινή του ανάρτηση έστειλε καθαρό μήνυμα ότι τελείωσε το αφήγημα περί κυβερνητικής συγκάλυψης:

«Παρά τα πραγματικά στοιχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει τόσο τη δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και την τάχα κυβερνητική «συγκάλυψη». Έτσι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα συμφωνήσουν, άραγε, με την πρωτοβουλία του υπουργού; Ή, μήπως, θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα αναφερόμενος και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών:

«Όπως έχω προαναγγείλει, πλησιάζει η ώρα για μια δραστική τομή στο άρθρο 86 του Συντάγματος…. Είναι καιρός με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Διευκολύνοντας την αναζήτηση της αλήθειας και περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών. Γιατί αποστολή του Κοινοβουλίου δεν είναι, ούτε να αθωώνει πολιτικούς φίλους, ούτε να καταδικάζει πολιτικούς αντιπάλους!»

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η απόφαση αυτή αποκλείει κάθε ενδεχόμενο «κοινοβουλευτικής συγκάλυψης» και ρίχνει άπλετο φως στην υπόθεση. Ο κ. Τριαντόπουλος φέρεται να θεωρεί ότι η όποια απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής θα μπορούσε να αμφισβητηθεί λόγω της κομματικής σύνθεσής της, γι’ αυτό ζητά να εξεταστεί από τους φυσικούς δικαστές, χωρίς προανακριτική.

Με την πρωτοβουλία αυτή, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το αφήγημα περί «κομματικής ασπίδας» τίθεται υπό αμφισβήτηση και πλέον η αντιπολίτευση καλείται να απαντήσει αν πραγματικά επιθυμεί τη Δικαιοσύνη να έχει τον τελικό λόγο.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου αποφεύγεται και μια περίοδο ακραίας πολιτικής πόλωσης που ενδεχομένως να δημιουργηθεί με τα διαφορετικά πορίσματα της προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διαρκούσε τουλάχιστον για δύο μήνες…

Στην κυβέρνηση αναζητούν καθαρό διάδρομο για να βάλουν στο τραπέζι θετικές ειδήσεις και να μην χαθούν στον κυκεώνα των καταγγελιών της αντιπολίτευσης. Να βάλουν στο τραπέζι ένα νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία πιέστηκε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους την τελευταία δεκαετία. Βεβαίως, όλες οι αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εξαρτηθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φοροδιαφυγή το 2025, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα είναι εφικτό να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης της μεσαίας τάξης, προκειμένου να τα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

source: newsboom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508