Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025

από fimotro

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.

«Στην Ελλάδα ζήσαμε στο πετσί μας τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής και για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε και σχετικό υπουργείο», είπε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση είπε ότι πολλά από τα νησιά μας θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα με την χρήση φιλικών πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη έως το 2028 τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο», επεσήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αίγυπτο και την μεταφορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από την Αφρική μέσω της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το νέο κλιματικό νόμο που θα θέσει φιλόδοξους στόχους και πρόσθεσε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να εκτροχιάσει την στρατηγική μας για την απολιγνιτοποίηση και δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί όταν αφορά χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση.

Τέλος σημείωσε, ότι «τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν αν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα. Σήμερα πιστεύω ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από την ομιλία του στη διάσκεψη, θα έχει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα