Μητοτάκης: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

από fimotro

Την ανάγκη να μην υπάρξει επιστροφή στις λανθασμένες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος, τόνισε σε ομιλία του στο 3ο Θεσσαλονίκη Summit, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι κινείται λανθασμένα σε όλα τα επίπεδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM έως την οικονομία.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την χαρακτήρισε ως μία κακή συμφωνία, εξ όλων των απόψεων, προσθέτοντας ότι «ειδικά για εκατοντάδες επιχειρήσεις στη B. Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στον τίτλο ή στα προϊόντα τους».
Υποστήριξε ότι για να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να έχει μία ισχυρή οικονομία, να επιταχυνθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και φυσικά να μειωθεί η ανεργία.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και την πραγματική της εικόνα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μετά από 8 χρόνια μνημονίων δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε την Ελλάδα μία ελεύθερη οικονομία, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μία μάχη που θα πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθεί και μία ρωμαλέα μεσαία τάξη.
Υπογράμμισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία, μάλιστα, υποχώρησε κατά 12% στα χρόνια της κρίσης, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ ήταν πραγματικά καταστροφικό.
«Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα η λιγότερο ελεύθερη οικονομία σε ΕΕ-Ευρωζώνη και από τις λιγότερο παραγωγικές… Δουλεύουμε πολύ χωρίς να είμαστε παραγωγικοί και χωρίς να αμειβόμαστε καλά για την εργασία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τόνισε ακόμη ότι «τα υπερπλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία και η παροχολογία ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας.
Θα τρώμε από τις σάρκες μας όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας».
Εκτίμησε ακόμη ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει εντελώς, «η άκρατη παροχολογία του κ.Τσίπρα βάζει σε κίνδυνο το μέλλον, νεκρανασταίνει το «Τσοβόλα δώστα όλα» και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας».
Συνέχισε την επίθεσή του στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση υπερφορολόγησε, μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έκανε εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να μπορεί να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα θυσιάζοντας την ανάπτυξη».
Σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «ο μόνος δρόμος μπροστά μας είναι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων», αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, με προσφορά «κινήτρων για την επιστροφή των καταθέσεων, κυρίως των επιχειρήσεων.
Επιστροφή των καταθέσεων, όχι μόνο όσων βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά και στα σεντούκια.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο γενναίο σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Υποσχέθηκε ακόμη ότι «η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για μια διοίκηση που θα ακούει πραγματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Όχι όπως σήμερα που υπάρχει πλήρης αναξιοπιστία», ενώ μεταξύ των προτάσεων της ΝΔ περιλαμβάνεται και «η καθιέρωση 120 δόσεων στην εφορία, με χαμηλότερη δόση τα 20 ευρώ των μήνα, σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ».
Ορισμένα ακόμη μέτρα που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνουν «μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20% στα μερίσματα από 15% στα 5% μείωση ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει πράξη ένα νέο τολμηρό ασφαλιστικό σύστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα