28 Μαρτίου 2024 / 11:18 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:18 πμ

Μητσοτάκης στο Wellbeingr Forum: Το νέο ζητούμενο είναι αυτό που ο Αριστοτέλης αποκαλούσε ευδαιμονία

από fimotro

Στην ανάγκη να αναζητήσουμε «μια έννοια η οποία μας είναι γνωστή από την αρχαιότητα», και πιο συγκεκριμένα «σε αυτό το οποίο ο Αριστοτέλης αποκαλούσε ευδαιμονία», αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Wellbeingr Forum που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ειδικότερα, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες του το Forum, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για την ποιότητα του προβλήματος αλλά και για την ποσότητά του καθώς «ένας στους έξι πολίτες, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα».

Μιλώντας για την έννοια της ευδαιμονίας, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη «μεγάλη σημασία την οποία πρέπει να αποδίδουμε στην ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, τη σχέση μας με τον πολιτισμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε μεγάλες πληγές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η μοναξιά, ένα φαινόμενο πολύ έντονο, ειδικά στις μεγαλουπόλεις μας», επισημαίνοντας πως αν και αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο αφηρημένα, «πρέπει να μπουν στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών κάθε πολιτείας, διότι αν αναλογιστεί κανείς συνολικά το κόστος το οποίο επωμιζόμαστε από την ψυχική υγεία, αυτό σίγουρα μπορεί να μετρηθεί οικονομικά».

«Διάβαζα κάπου ότι μπορεί η μειωμένη παραγωγικότητα από ψυχικές ασθένειες να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια το χρόνο. Τεράστιο ποσό. Αλλά βέβαια το μεγαλύτερο κόστος αφορά τον ίδιο τον πόνο των ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται, πολλές φορές, σε έναν σκοτεινό κόσμο, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Δεν μπορούν να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και αναζητούν απεγνωσμένα μια βοήθεια και από κάπου να πιαστούν», τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τον φόβο ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πανδημία η οποία αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Επιχειρώντας τη σύνδεση μεταξύ των στενών θεμάτων της ψυχικής υγείας και της ευρύτερης έννοιας της ευεξίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει ο τρόπος με τον οποίο θα εγκαταστήσουμε «έναν νέο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον, με περισσότερο σεβασμό για την ίδια τη φύση του ανθρώπου, από την οποία συχνά απομακρυνόμαστε».

Εξέφρασε δε την ιδέα ότι η έννοια της ευεξίας ως πρόκληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα: «Έχουμε την τύχη να έχουμε μια χώρα η οποία προσφέρει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μια πλούσια πολιτιστική παράδοση. Μια ανοιχτή χώρα που δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις, μια χώρα στην οποία ακόμα η οικογένεια, ως “κύτταρο” κοινωνικής συνοχής, παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Και μια χώρα η οποία μπορεί να δει την έννοια της ευεξίας όχι απλά ως μια πρόκληση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και ως μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς ολοένα και περισσότερο θα αναζητείται παγκόσμια αυτή η σχέση ισορροπίας για την οποία τόσο όμορφα μίλησε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα