Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα τα σχολεία

από fimotro

“Χιονοδρομικά κέντρα και εστίαση να περιμένουν”

«Η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 νμ στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος όπως είπε γνωρίζει καλά την περιοχή και είπε ότι είναι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.

Για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο τόνισε: «Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Προηγουμένως είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λύνοντας προβλήματα χρόνων. Αποτέλεσμα δύσκολο διαπραγματεύσεων που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι δύο κρίκοι ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας. Ταυτόχρονα βάλαμε σε δρόμο επίλυσης τις διαφορές με την Αλβανία. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της, μάλιστα, αναγνώρισε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας. Χτίζουμε ένα ευρύ σύστημα συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και 27 από την ψήφιση στην ελληνική βουλή, σήμερα για πρώτη φορά αυτή η πρόθεση για επέκταση μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από δυνατότητα μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα».

Για τις συμμαχίες της Ελλάδας τόνισε: «Ο κ. Λαβρόφ πρόσφατα αναγνώρισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 νμ. Είμαστε κομβικός εταίρος των ΗΠΑ. Η συνεργασία μας έφερε θετικά αποτελέσματα και με την έλευση του κ. Μπάιντεν θα γίνουν ακόμα θετικότερα. Πρόκειται για έναν ηγέτη με σύνεση και αυτοπεποίθηση. Με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαι σίγουρος ότι οι δεσμοί μας θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ. Ο πυλώνας της εθνικής Άμυνας αποτελεί απαραίτητο στήριγμα της εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη, δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε ενεργή εξωτερική πολιτική».

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα επεσήμανε: «Η αγορά των 18 rafale ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή και υλοποιείται. Ταυτόχρονα, προχωρά η ενίσχυση και του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Ενα πρόγραμμα ύψους 11 δισ. ευρώ. Διπλωματία και Αμυνα συμπλέουν σε μια ενιαία εθνική γραμμή. Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ισχυρισμοί περί του αντιθέτου δεν έχουν ίχνος αλήθειας. Και ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική γραμμή από την μία στον κ. Κοτζιά κι από την άλλη στον κ. Καμμένο. Κρατώ όμως ότι διαμορφώνεται μία θετική σύμπλευση ανάμεσα στα κόμματα. Το νομοσχέδιο αυτό έχει και διεθνή διάσταση. Γιατί αποκαθιστά τη διεθνή νομιμότητα σε όλη την περιοχή και καθιστά ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση εθνικού δικαιώματος είναι και άσκηση διεθνούς συνεργασίας. Δείχνουμε ότι η βία δεν παράγει δίκαιο. Και είναι ένα μήνυμα προς ανατολάς».

Για τις διερευνητικές με την Τουρκία είπε: «Με αυτό το πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας να προσέλθει στο διάλογο με αντίστοιχη βούληση. Η θέση μας υπήρξε σαφής από την αρχή: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια. Θα αρχίσουμε από το σημείο όπου σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016. Υπάρχει η προοπτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει τη διεθνή νομιμότητα. Θα συζητήσουμε το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε. Τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Πρόθεσή μας είναι μια συνολική προσέγγιση που θα μπορέσει να λύσει κι άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε την κοινή προσφυγή στα διεθνή όργανα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα