Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Για μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εδώ και ένα χρόνο βλέπουμε αύξηση των προκλήσεων. Εμεις είπαμε να συζητήσουμε το θέμα των ΑΟΖ και αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε σε διεθνή διαιτησία. Η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση και ήδη είχαμε ένα επεισόδιο την προηγούμενη εβδομάδα με τη σύγκρουση δυο σκαφών. Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε, τόνισε.

«Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι πολύ απλό. Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να αρχίσουμε να συνομιλούμε ως πολιτισμένοι γείτονες». Προσέθεσε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει σε καθεστώς προκλήσεων.

Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μεμονωμένες χώρες της ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Αν συνεχίσει η Τουρκία οι κυρώσεις από την ΕΕ θα είναι ο μόνος δρόμος. Ελπίζω να μην χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει αυτή την πορεία θα οδηγηθούμε εκεί, σημείωσε.

Η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη λόγω των ενεργειών της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έχει κλιμακώσει πρώτη την ένταση.

Οι πρόσφυγες

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα διώχνει πρόσφυγες, σημείωσε ότι η Αθήνα έχει μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική συνόρων. «Τέτοιοι ισχυρισμοί αποτελούν προσβολή για το λιμενικό μας που έχει διασώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και για τα νησιά μας που πάντα αποτελούσαν καταφύγιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θύμισε δε ότι η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τους πρόσφυγες για να πλημμυρίσει την Ελλάδα.

Οχι σε νέο lockdown

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown. Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, υποστήριξε ότι είδαμε κρούσματα που σχετίζονται με την νυχτερινή ζωή και γι’ αυτό ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα. «Ελπίζουμε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν σε επίπεδα που μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα