Μητσοτάκης: Ποια τα οφέλη της Ελλάδας από την επίσκεψη στις ΗΠΑ

από fimotro

Η πολιτική και διπλωματική αποτίμηση των συναντήσεων

Θετική η πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον, καθώς είναι διάχυτη η εκτίμηση πως το βασικό μήνυμα των επαφών που είχε την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο -και οι οποίες συνεχίστηκαν χθες στο Κογκρέσο, όπου απηύθυνε και μία ιστορική ομιλία- αφορά στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρόλου της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, εκτιμούν πως η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, ενώ εκτιμούν πως ο Ελληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι το κλίμα στον Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού και στον απόηχο της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπάιντεν εξέπεμπαν το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής, αλλά με αυτοπεποίθηση και με μια οικονομία που αναπτύσσεται και την επιλέγουν κολοσσοί για να επενδύσουν.

«Από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά στο χάρτη σε όλους τους τομείς», υπογράμμιζαν αποτιμώντας την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και τα μηνύματα που είχαν σταλεί τόσο στη συνάντηση όσο και στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με σαφήνεια στον Αμερικανό πρόεδρο και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας, μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στον κ. Μπάιντεν και το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που επικαλούνται στη γειτονική χώρα, τον ενημέρωσε για τις υπερπτήσεις και ανέδειξε τους κινδύνους και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά σε μια συζήτηση που δεν έγινε στη λογική της αντιπαράθεσης, αλλά στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και με την πεποίθηση από πλευράς της Αθήνας ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε δημόσια και χωρίς περιστροφές και για το Κυπριακό, ζητώντας και δημόσια από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει από τη δική του πλευρά όλη την επιρροή για να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οσον αφορά στην αμυντική συνεργασία και στον απόηχο της επιθυμίας που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα των F-35, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια επένδυση για τη χώρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Οπως επισημαίνουν πηγές, αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους, θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη θα είμαστε σε θέση να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, ενώ σημειώνουν πως όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την Αθήνα και στην εκτενή συζήτηση που έγινε για τα θέματα της ενέργειας, το πώς η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από ρωσικό φυσικό αέριο και η Αμερική θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, με ξεκάθαρο το μήνυμα της Αθήνας και για το ρόλο που σχεδιάζει να διαδραματίσει η Ελλάδα και ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές Ανανεώσιμες Πηγές, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη.

Το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αφορά όμως και στις επενδύσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να προβάλλει ιδιαίτερα την έλευση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι βλέπουν μια χώρα που έχει επιστρέψει και έχει μπροστά της ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα, η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα που ήταν το κακό παράδειγμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή και φέτος αποπληρώσαμε το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα