Μητσοτάκης: Πήραμε 24 Rafale και 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες – Όλοι θυμούνται τη συμφωνία των Πρεσπών

από fimotro

«Θα απαντήσω κ. Ανδρουλάκη λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό», τόνισε κατά την δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ευρωπαϊκή ρήτρα για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις και πράγματι ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με διακρατικές συμφωνίες, με απόλυτη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε 24 Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επί θητείας της Νέας Δημοκρατας εξέφρασαν ενδιαφέρον η Chevron και τη Exxon Mobil.

«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτρεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη αναφερθεί από το 2017 για την ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ορισμένες αλήθειες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φράση του Εμανουέλ Μάκρον πως μέσα στη ζούγκλα, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι φυτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η δύναμη της ισχύος είναι σημαντική, με την Ευρώπη να το αντιλαμβάνεται έστω και με καθυστέρηση. Η ΝΔ, μαζί με το ΕΛΚ, πρόταξε την άμυνα στον νέο πενταετή κύκλο της ΕΕ. Βήματα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε. Η ρήτρα διαφυγής μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία, αλλά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Στα 25 δισ. το νέο πρόγραμμα – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα σώματα ασφαλείας

Τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 25 δισ. ευρώ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπο. «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508