28 Μαρτίου 2024 / 12:29 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 12:29 μμ

Μητσοτάκης: Όποια λύση για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο κι αν οραματιστεί κανείς, θα περιλαμβάνει την Ελλάδα

από fimotro

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters, καθώς η ΕΕ αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια.

«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα αυτή θα περιλαμβάνει την Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο παρόμοιες εγκαταστάσεις, σημειώνει το Reuters. Η Ελλάδα επεκτείνει επίσης το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση LNG μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Αναφορικά με το Project της VW στην Αστυπάλαια, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «μια ματιά στο μέλλον».

«”Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, που μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά», προσθέτει το Reuters.

«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν την φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι άφθονα. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περίοδο αιχμής του τουρισμού, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το πώς θα τα πάει ο κλάδος, το ένα τέταρτο της παραγωγής της Ελλάδας, είναι κρίσιμο για μια χώρα που εξακολουθεί να βγαίνει από την κρίση χρέους.

Οι ΑΠΕ, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, είπε, και η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον άνθρακα, εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ένα μεγάλο ποσοστό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας να προέρχεται από το φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πιέζει για μια λύση σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνει το Reuters.

«Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας [δεν είναι πάντα εύκολη».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα νησιά Κως και Ψέριμος, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαφωνούν – μεταξύ άλλων – για τα δικαιώματα έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν αναζωπυρωθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μια πηγή έντασης, τονίζει το δημοσίευμα.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα