Μητσοτάκης για φωτιές: Δεν έλειψαν τα λάθη

από fimotro

“Οι πυρκαγιές ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει”

Σε τέσσερα ερωτήματα στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Όπως είπε αυτά αφορούν στην προετοιμασία, τα λάθη που μπορεί να έγιναν, τι πρέπει να γίνει για τη στήριξη των πυρόπληκτων και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν μεσοπρόθεσμα.

Αναφορικά με την προετοιμασία δήλωσε ότι η κυβέρνηση προστάτευσε χιλιάδες συμπολίτες μας. Καταστράφηκαν περιουσίες αλλά όχι όσες περιμέναμε αλλά και πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου.

Υποστήριξε ότι και άλλες χώρες αντιμετώπισαν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο καύσωνας έκανε τα δάση πυριτιδαποθήκες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η Πολιτική Προστασία οργανώθηκε σε σωστά πλαίσια. «Θυμάται κανείς το όνομα του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά;» αναρωτήθηκε.

Στάθηκε στην ενεργοποίηση του 112 που είπε πως απέδειξε την αξία του και δήλωσε ότι η χώρα είχε 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Το αν είναι αρκετά το συζητώ αλλά η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα μέσα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα είναι προνοήσει να καθαρίσει τα δάση σε 21 περιοχές που είχαν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά στο Μάτι.

Παρά την ένταση των πυρκαγιών κανείς οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε να τους προστατεύσουμε, όπως επίσης του ανθρώπους και τις κρίσιμες υποδομές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι φωτιές φέτος είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανέφερε ως παράδειγμα τα Βίλια στα οποία κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις και παρόλα αυτά χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να οριοθετηθεί η φωτιά. Εγινε κάποιο λάθος; αν υπάρχει να μας το υποδείξετε.

Εχω ακούσει υποτιμητικά σχόλια για την Πυροσβεστική, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αυτοί όμως έλεγξαν από την αρχή την συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών. Κάποιες δυστυχώς ξέφυγαν.

Το φαινόμενο ξεπέρασε την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Πρέπει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και τι πρέπει να κάνουμε. Οι πυροσβέστες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους αλλά δεν έλλειψαν τα λάθη.

Ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κατευθυνθούν εκεί δυνάμεις που είχαν σπεύσει στην Εύβοια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα