29 Μαρτίου 2024 / 8:37 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:37 πμ

Μητσοτάκης: Να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έστω και με 151 ψήφους

από fimotro

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού ΕΠιμελητηρίου, έθεσε σε προτεραιότητα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι «βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24 για λόγους τους οποίους προσωπικά δεν καταλαβαίνω. Μπορούμε να συζητήσουμε ενδεχομένως το περιεχόμενο μίας συγκεκριμένης αναθεώρησης του άρθρου 24 αλλά θεωρώ πια ότι είναι σχεδόν κοινός τόπος ότι το άρθρο 24 πρέπει να προταθεί στην επόμενη Βουλή ως άρθρο αναθεωρητέο. Και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να χάσουμε αυτή την μεγάλη ευκαιρία και στη Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα γίνει από την πρώτη Βουλή, το 24 να μην συμπεριλαμβάνεται στα άρθρα τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε: «Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα προς την Κυβέρνηση την ίδια έκκληση την οποία έκανα από άλλο βήμα. Το άρθρο 16 και το άρθρο 24 κατ’ ελάχιστον να είναι δύο άρθρα τα οποία θα κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή, σε αυτή την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων»

Προτάσεις

Ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε στην εκδήλωση του ΤΕΕ, συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 24, ως εξής:

Να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλο προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Και να προβλέπονται και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.

Να απαγορεύεται, προφανώς, η μεταβολή του προορισμού των δασών εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση την οποία να επιβάλλει επιτακτικό, το τονίζω επιτακτικό δημόσιο συμφέρον.

Και βέβαια η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου

Και βέβαια περιβαλλοντικές τομές, όπως αυτές, θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες διατάξεις που θα εκκαθαρίσουν θέματα τα οποία τώρα δεσμεύουν πολύ και χωρίς ουσιαστικό λόγο την ατομική ιδιοκτησία.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η άποψή μας είναι ότι πρέπει να λογίζεται ως δάσος, έκταση η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του δάσους την 11η Ιουνίου του 1975, δηλαδή την ημερομηνία αφετηρίας του ισχύοντος Συντάγματος. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μία σαφής χρονική αναγωγή και θα αποφεύγεται η παραπειστική χρήση αποδείξεων για τις ιδιοκτησίες».

Ενιαίος ψηφιακός χάρτης

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιφύλαξε ειδική αναφορά στην πρόταση που καταθέτει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός για την δημιουργία και τη θεσμική θωράκιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, λέγοντας: «Διάβασα με πολύ προσοχή την πρότασή σας, αγαπητέ Πρόεδρε, για τη συνταγματική κατοχύρωση της έννοιας της θεσμικής γραμμής, δηλαδή, της δυνατότητας να μπορούμε να σε ένα βρίσκουμε με σαφή προσδιορισμό όλες τις γραμμές που καθορίζουν χρήσεις γης και που άπτονται δασικών χαρακτηριστικών, αρχαιολογίας, αλλά και γενικότερων ζητημάτων χρήσης γης. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι το οποίο χρίζει συνταγματικής κατοχύρωσης. Πάντως, θυμάστε ότι είχα προσέλθει στην ημερίδα, για να υποστηρίξω την πρότασή σας.

Κρίνω ότι είναι μια ιδέα πάρα, πάρα πολύ σημαντική, η οποία θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Και σίγουρα θα διευκολύνει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Όπως θα διευκολύνει σίγουρα να μην επιτρέπεται πλέον το συχνό φαινόμενο να μπλοκάρονται για δεκαετίες, προφανώς χωρίς αποζημίωση, ιδιοκτησίες κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής χωροταξικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας. Γιατί αυτό, στην πράξη, οδηγεί με πλάγιο τρόπο στην στέρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Σχετικά με το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως πυλώνα για μία πολιτική για το περιβάλλον, με βάση και την εμπειρία της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι « η Νέα Δημοκρατία, ήταν η πρώτη η οποία με νόμο, τον 4270/2014, θέσπισε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες» υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε ότι χρίζουν αναθεώρησης και τα άρθρα 78 και 79 του Συντάγματος. Διότι αν η χώρα μας κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοσιονομικών κανόνων, με άμεση ενσωμάτωση και μεταγενέστερη εφαρμογή, προφανώς, αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ειδικά και συγκεκριμένα και στο Πράσινο Ταμείο το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να διαχειριστεί εισπράξεις από πρόστιμα για αυθαιρεσίες του παρελθόντος. Σχετικά είπε ότι «η βασική λογική δημιουργίας του Πράσινου Ταμείου ήταν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προβαίνουμε σε άλλες παρεμβάσεις, πάντα στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου οι οποίες θα μπορούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από προηγούμενες αυθαιρεσίες. Αναπλάσεις, παρεμβάσεις συνολικές στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο. Σήμερα όμως το Πράσινο Ταμείο έχει καταλήξει να χρησιμοποιεί μόλις το 2,5% του σκοπού του για τέτοιες δράσεις. Ένα λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό θα μπορούσε να έχει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα για μια ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη και πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα