Μητσοτάκης: Κοινωνική απειλή η σεξουαλική κακοποίηση των νέων

από fimotro

Οι αλλαγές που φέρνει άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Κοινωνική απειλή χαρακτήρισε τη σεξουαλική κακοποίηση των νέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί κάθε χρήσιμη ιδέα και υπογράμμισε ότι δεν είναι μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις όπως η αποκρουστική περίπτωση του Κολωνού αλλά μια διαρκής πρόκληση.

Τα στοιχεία δηλώνουν την διεθνή διάσταση και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ποσοστό παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα φτάνει το 16% και συνήθως οι θύτες είναι στο περιβάλλον των παιδιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση που θα βελτιώσει το σχέδιο αυτό.

Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.

Βάζει επίσης, όπως είπε, τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα