Μητσοτάκης: Η πρόοδος προϋποθέτει ασφάλεια, ηρεμία και κανόνες

από fimotro

«Η πρόοδος προϋποθέτει ασφάλεια, ηρεμία και κανόνες. Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς. Βούλησή μας να δώσουμε το πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο «απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο εισαγωγής και αναβαθμίζει την εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

  1. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίζεται από τα τμήματα
  2. Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί και όχι να καταλήγει σε τμήμα τυχαία
  3. Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο σπουδών με πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και για όσους έχουν προβλήματα υγείας.
  4. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο. Όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία θα υπάρχουν ειδικές ομάδες άοπλων αστυνομικών.

«Όλα αυτά προέκυψαν ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς που ανακυκλώνει την καθήλωση. Σήμερα 8 στους 10 νέους εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν λιγότεροι. Οι ετήσιοι πτυχιούχοι είναι 9%. Δηλαδή 3 στους 10 είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές ή αλλάζουν κατεύθυνση. Παράλληλα από τα 4 χρόνια πάμε στα 7 χρόνια φοίτησης. Πολλές σχολές γίνονται λαβύρινθος, σκοτεινές αποθήκες που αραχνιάζουν ελπίδες του παρελθόντος. Πολλοί που αποφοιτούν δεν ευτυχούν. Η πατρίδα μας το 2019 είχε τη μεγαλύτερη ανεργία πτυχιούχων. Και όμως την ίδια στιγμή το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων λέει ότι ζητά αλλά δεν βρίσκει στελέχη που θέλει. Υπάρχει αναντιστοιχία στο τι ζητά η αγορά εργασίας και το τι δίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί επιστήμονες. Όμως σήμερα διεθνώς μόνο το ΕΚΠΑ είναι στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να δούμε κατάματα την αλήθεια, να πιάσουμε το νήμα της προόδου στην ανώτατη εκπαίδευση από την αρχή. Τα παιδιά να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν», επεσήμανε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση βραβείων για τους αριστούχους των πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα