18 Απριλίου 2024 / 1:29 μμ
18 Απριλίου 2024 / 1:29 μμ

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ σημαντικός πυλώνας για την ενεργειακή μετάβαση

από fimotro

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» αναφέρθηκε στη ΔΕΗ ενώ είπε ότι ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης είναι μονόδρομος.

Ειδικότερα, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός».

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Για την απολιγνιτοποίηση
Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα