18 Απριλίου 2024 / 4:12 μμ
18 Απριλίου 2024 / 4:12 μμ

Μητσοτάκης: Ενδειξη απομόνωσης η προκλητικότητα Ερντογάν

από fimotro

«Η Ελλάδα, σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής, δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη εφόσον δεν τεθεί ως προϋπόθεση να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ, ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την απουσία της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα προανήγγειλε επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ αύριο για το θέμα αυτό, ενώ έκανε γνωστό ότι έστειλε επιστολές στους ευρωπαίους ομολόγους του και σε αξιωματούχους των Βρυξελλών με τις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική διπλωματία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι πολύ ενεργή σε αυτό το μέτωπο. Για πρώτη φορά είχαμε από τις ΗΠΑ τόσο ισχυρή δήλωση στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Το ίδιο έκαναν σε σχέση με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία που συνομιλεί ο Ερντογάν».

Χαρακτήρισε δε την προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου ως «ένδειξη απομόνωσης. Όλες οι σοβαρές χώρες απομονώνουν και πιέζουν την Τουρκία και για αυτό αντιδρά», ανέφερε. Εφόσον τουρκικό πολεμικό πλοίο μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ενώ για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης, μόνο όμως για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, ενώ ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, απάντησε ότι «δεν επίκειται άμεσα».

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021». Αναγνώρισε ότι η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή και διευκρίνισε ότι «θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%.

Σακελλαροπούλου και Παυλόπουλος

Σχετικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Χαίρομαι που η επιλογή μου στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση».

Παράλληλα, εξήρε το πρόσωπο της νέας -όπως όλα δείχνουν- Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την «πρόσωπο μη κομματικό, που υπηρετεί την δικαιοσύνη με εξαιρετικές επιδόσεις. Όμως δεν σημαίνει ότι είναι μη πολιτικό πρόσωπο, έχει άποψη πολύ ισχυρή για πολιτικά δρώμενα στη χώρα και είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να την εκπροσωπήσει επάξια. Είναι θαυμάσιος, πολύ ζεστός, κανονικός άνθρωπος, με ευρύ πνεύμα. Θα είναι μια εξαιρετική πρόεδρος. Έχει τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, είναι άνθρωπος της εποχής της, του 21ου αιώνα. Δεν την επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει “γιατί όχι και εγώ” . Η Δημοκρατία μας βγαίνει πιο ισχυρή και η κυρία Σακελλαροπούλου θα ταυτίσει τη θητεία της με ένα μεγάλο άλμα».

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν ένας καλός πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος, σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του, όμως έπρεπε ένα πρόσωπο να διαλέξω. Και εξήγησα τους λόγους που επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου και όχι τον κ. Παυλόπουλο και είμαι περήφανος για την επιλογή που έκανα». Δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για το γεγονός ότι δεν τον ψήφισε το 2015. «Δεν διέπραξα κάποιο σφάλμα τότε, όμως το 2020 δεν είναι το 2015», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε: «Το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. Εάν ήξερα όσα γνωρίζω σήμερα τον Ιούλιο, δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό έσπευσα να το ξανασυστήσω. Ουδείς αλάθητος, όπου εντοπίζουμε λάθη και παραλείψεις, με θάρρος θα τα διορθώνω», είπε ωστόσο επεσήμανε ότι «η πολιτική μας είναι απολύτως σωστή».

Για τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με αφορμή το μεταναστευτικό, είπε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελημάτων. Είναι εθνική επιλογή. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό αλλά ο σχεδιασμός μας είναι προς όφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα και έναν τοπικό βουλευτή τον κύριο Μηταράκη».

Για την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια, οι γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους, βήμα βήμα, όπως έχει σχεδιαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα