20 Απριλίου 2024 / 3:56 μμ
20 Απριλίου 2024 / 3:56 μμ

Μητσοτάκης: Αυξάνει η υπεραξία Ελλάδας-Κύπρου

από fimotro

«Σφραγίσαμε την απόφασή μας για στρατηγική σύμπλευση», τόνισε ο πρωθυπουργός

Μπήκαν οι υπογραφές στην διακυβερνητική συμφωνία του EastMed στο Ζάππειο. Για ένα νέο ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο μίλησε μετά την υπογραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης.

Ενας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες στις χώρες που συμμετέχουν. Αποτελεί παράλληλα συμβολή στην Ειρήνη στην περιοχή, τόνισε.

«Ο νέος αγωγός θα αυξήσει την γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, ενώ θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που υπάρχουν επίσης με την Αίγυπτο αλλά και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο, ενώ σημείωσε ότι το έργο έχει υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε κρίσιμο παίκτη στο χώρο της ενέργειας αλλά και το ότι το έργο στηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ. Σημείωσε δε ότι τη σημασία του έργου θα την επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο νέος αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και εμπορικά πιο συμφέρουσα σε σχέση με άλλες επιλογές, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει και υπογραφή της συμφωνίας από την Ιταλία. «Στο άμεσο μέλλον η γειτονική χώρα θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας», εκτίμησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων (σ.σ. παρόντες ήταν οι κκ Γ. Σταθάκης και Γ. Μωραϊτης) που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο, σημειώνοντας τη σημασία αυτής της κοινής προσπάθειας.

Σήμερα, τόνισε δεν υπογράφουμε απλά μια συμφωνία. «Σφραγίσαμε την απόφασή μας για στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας», τόνισε και επεσήμανε ότι ο αγωγός δεν στρέφεται κατά κανενός. «Είμαστε ανοικτοί σε όλους υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. O κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας και προσέθεσε: «Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών».

Τέλος, είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως πέραν του αγωγού «EastMed», οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector», ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε.

Μια ιστορική μέρα για το Ισραήλ χαρακτήρισε τη σημερινή, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMEd, o πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Χαιρετίζοντας τη Συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον αγωγό ΕastMed, διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντική και προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Επανέλαβε με τη σειρά του, μετά τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ότι η Συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά «δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» και προσέθεσε: «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής για τις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει μία ιστορική ανωμαλία την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας. Στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Αυτό όμως το διορθώσαμε».

Ειδικότερα, εστιάζοντας στη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Ζάππειο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρατήρησε πως ήταν η έβδομη και έκανε λόγο για συνάντηση ιστορικής σημασίας, που αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών χωρών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουν με ενέργεια την Ευρώπη. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Τριμερής των υπουργών Ενέργειας

Τις θέσεις των τριών χωρών υπέρ της προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ζάππειο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό.

Οι τρεις χώρες, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τάσσονται υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και όχι εναντίον οποιουδήποτε και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης την οποία υποστηρίζει και η χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, στηρίζει το έργο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι, ενώ το τεχνικό ζήτημα της διαλειτουργικότητας με το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας θεωρείται ότι μπορεί να επιλυθεί.

Τέλος στην τριμερή συζητήθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση του EastMed Gas Forum στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα