Μήνυση του Δήμου Αθηναίων στην Destiny για πλαστογραφία

από fimotro

Μήνυση για πλαστογραφία έχει καταθέσει από τις 26 Οκτωβρίου ο δήμος Αθηναίων κατά της Destiny Investments (EPENDITIKI) που εμπλέκεται στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους για τη χορήγηση χρυσής βίζας (άδεια παραμονής πέντε χρόνων στην Ελλάδα ).

Πιστοποιητικό που φέρεται ότι είναι της εταιρίας, πέραν του επίσημου εμβλήματος του δήμου που είναι αποτυπωμένο σ΄αυτό, φέρεται να το υπογράφουν και ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης και η διευθύντρια του Δήμου Ελένη Χαλβατζά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η μήνυση που κατέθεσε ο δήμος αναφέρει ότι οι υπογραφές αυτές είναι πλαστές.

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 150 ακίνητα πωλήθηκαν σε Κινέζους

«Όλα έγιναν νόμιμα». Αυτή την πρόταση έλεγε και ξανάλεγε την Παρασκευή στη σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση με την πώληση ακινήτων σε Κινέζους μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Η Eurobank μπλόκαρε τις συναλλαγές με τους Κινέζους επενδυτές, που είχαν στόχο την αγορά ακινήτων ώστε να λάβουν τη «Χρυσή Βίζα» (πενταετή άδεια παραμονής κ.α.) από τον περασμένο Ιούλιο και η Εθνική πριν από περίπου ενάμιση μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το τι ακριβώς συνέβη θα διευκρινιστεί από την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς δεν ήταν μόνο η εταιρεία του Ευαγγ. Παπαευαγγέλου που προωθούσε ακίνητα σε Κινέζους, ώστε να λάβουν τη «Χρυσή Βίζα». Για παράδειγμα, από την εσωτερική έρευνα στην Πειραιώς προέκυψε πως είχαν γίνει με POS της τράπεζας συναλλαγές ύψους 19,8 εκατ. ευρώ μέσω άλλων εταιρειών. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το σήμα για την έναρξη των ελέγχων εδόθη από τις κινεζικές εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν ζητήσει, εδώ και μήνες με επιστολή, τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών στο θέμα.

Τα νούμερα, πάντως, είναι αρκετά μεγάλα καθώς η Destiny Επενδυτική, η εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου που ασχολείται με την κατασκευή και διαχείριση ακινήτων, έχει πωλήσει σε Ασιάτες (κυρίως Κινέζους) 152 κατοικίες, συνολικής αξίας περί τα 40.000.000 ευρώ, ενώ έχει λάβει προκαταβολές άλλα 20.000.000 ευρώ για ακίνητα που έχει υπό κατασκευή ή προς πώληση. Υπενθυμίζεται πως ο χαμηλού προφίλ επιχειρηματίας είχε βρεθεί στην επικαιρότητα όταν απέκτησε το σπίτι του Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη και πιο πρόσφατα όταν πλειοδότησε για την αγορά ακινήτων του επιχειρηματία Γ. Κούμπα στο Π. Ψυχικό.

Ο κ. Παπαευαγγέλου επέμεινε πως «όλα έγιναν νόμιμα», αλλά η διοίκηση της Eθνικής Tράπεζας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Νέλλη Τζάκου και κατά πληροφορίες προχωρούν και άλλες καρατομήσεις. «Η εταιρεία μας ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από δύο ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα POS, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα, με σκοπό την πώληση ακινήτων» υποστήριξε ο επιχειρηματίας. Πηγές της Destiny έλεγαν πως δεν έλαβαν γραπτή εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους σταμάτησε η λειτουργία των POS για τις συναλλαγές με τους Κινέζους.

Κατά τον κ. Παπαευαγγέλου, «όλες οι συναλλαγές μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν», ενώ «τα ποσά από τα POS που ήταν συνδεδεμένα πιστώθηκαν στον εταιρικό μας ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό που ήταν συνδεδεμένα τα POS». Πώς γίνονταν οι συναλλαγές με POS ελληνικών τραπεζών στην Κίνα; Όπως φαίνεται, κάποιοι συνεργάτες της Destiny τα πήγαιναν στην Κίνα, με την πλευρά της εταιρείας να θεωρεί πως δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αν δεν είχαν σχετική άδεια από την τράπεζα. Τώρα ο επιχειρηματίας υποστηρίζει πως «εφόσον οι συναλλαγές μέσω POS εγκρίθηκαν από τα θεσμικά συστήματα του κατόχου κάρτας (σ.σ. του Κινέζου αγοραστή) καθώς και του κατόχου συσκευών (σ.σ. των POS), η πράξη είναι νόμιμη».

Κύριο επιχείρημα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου είναι πως ο ίδιος πουλάει ακίνητα και η διαδικασία για έκδοση της «Χρυσής Βίζας» γίνεται από τρίτους (δικηγόρους κ.λπ.), χωρίς να εμπλέκεται η εταιρεία του. Υποστήριξε, επίσης, πως οι περισσότερες συναλλαγές για αγορά ακινήτου έγιναν πριν από τις 24 Ιουλίου 2018, οπότε με διευκρινιστική εγκύκλιο επιβάλλεται η πώληση ακινήτου να γίνεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ως προϋπόθεση για την απόκτηση «Χρυσής Βίζας».

Οσο για την παραίτηση από την Jumbo, ο επιχειρηματίας υποστήριξε πως έγινε «για λόγους ηθικής τάξεως» και επανέλαβε πως η εισηγμένη «δεν έχει καμία σχέση με τη δραστηριότητα της δικής μου εταιρείας». Πρόσωπα που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στην Jumbo υπενθυμίζουν πως οι σχέσεις του κ. Παπαευαγγέλου με τον επικεφαλής της εισηγμένης Απ. Βακάκη δεν ήταν οι καλύτερες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σημειώνεται, πάντως, πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo είναι και ο μεγαλύτερος Ελληνας μέτοχος μετά τον κ. Βακάκη.

Για τις υπόνοιες περί βρώμικου χρήματος, ο κ. Παπαευαγγέλου υποστήριξε πως «για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα πρέπει πρώτα να υπάρχει βρώμικο χρήμα, να έχει προηγηθεί άλλο έγκλημα». Οσο για τις άλλες εταιρείες που εμπλέκονταν στην προώθηση των ακινήτων στην Κίνα, όπως π.χ. η ιδρυθείσα στη Βρετανία Hermes, η πλευρά της Destiny υποστηρίζει πως ήταν συνεργάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα