Μήνυμα της ΠτΔ στην Τουρκία: Ναι στη συνεργασία, όχι στη λήθη

από fimotro

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με δήλωσή της στην Καθημερινή της Κυριακής, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει πως η χώρα μας τιμά τα θύματα των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίζοντας την γενοκτονία. Και ότι οι σιωπές του παρελθόντος γεννούν τις διαφορές του μέλλοντος.

Αναφέρει αναλυτικά η πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία που σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η διασφάλιση της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά θεμέλιο της εθνικής μας στρατηγικής.

Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τον δρόμο της διπλωματίας με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών. Καμία υποχώρηση ωστόσο δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών.

Η χώρα μας τιμά με συγκίνηση τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι το ελάχιστο χρέος μας στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού και στην ηρωική συμβολή εκείνων που διασώθηκαν στην ανόρθωση οικονομική και πολιτισμική του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα.

Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν ανατρέχει μόνο στο παρελθόν. Εχει συμβολική σημασία για το παρόν και λειτουργεί παιδαγωγικά. Εμπεδώνει την ηθική της αλήθειας και της ευθύνης. Υπενθυμίζει τη δύναμη της συγχώρεσης και την αξία της αλληλοκατανόησης.

Η άγνοια της Ιστορίας γεννά στερεότυπα και προκαταλήψεις εσωστρέφεια και διαιρέσεις. Οι σιωπές του παρελθόντος γεννούν τις διαφορές του μέλλοντος. Η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μια πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης. Αυτήν οφείλει να αναλαμβάνει πρωτίστως και παραδειγματικά η πολιτική τάξη συμβάλλοντας στον νηφάλιο διάλογο και στην κοινή πορεία των εθνών».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα