Μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία ζητούν εκδότες και βιβλιοπώλες

από fimotro

Μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία ζητά η Πανελλήνια Ένωση Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.), έπειτα από σχετική οδηγία του Ecofin, ακόμη και για εκμηδένιση του ΦΠΑ στα βιβλία και τα ηλεκτρονικά βιβλία:

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Μετά την Οδηγία του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) της 5ης Απριλίου, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/112/EC σχετικά με τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας, δίνεται η δυνατότητα στις Εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν ακόμα και μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία και στα ηλεκτρονικά βιβλία σε όλα τα κράτη-μέλη.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.) ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καθιερώσει άμεσα μηδενικό ΦΠΑ στο βιβλίο, ως πολιτιστικό αγαθό, μέτρο το οποίο δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Είναι επιπλέον ένα μέτρο ανακούφισης του κλάδου του βιβλίου, o οποίος με το συνεχές αυξανόμενο κόστος του χαρτιού και της εκτύπωσης, έχει περιέλθει σε πολύ δυσχερή θέση. Επιπλέον θα συντελέσει στην συντήρηση χαμηλότερης τιμής του βιβλίου για τους αναγνώστες.

Το μηδενικό ΦΠΑ δεν είναι κάτι ξένο στο χώρο του βιβλίου παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 47 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πέντε ευρωπαϊκές, έχουν καθιερώσει μηδενικό ΦΠΑ.

Μαζί με αυτό ζητάμε την εξομοίωση του ΦΠΑ στα στάδια παραγωγής και πώλησης του βιβλίου, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, καθώς και τη διεύρυνση της ενιαίας τιμής σε όλα τα βιβλία στα δύο έτη. Αυτά τα μέτρα, αν και δεν επιλύουν το ζήτημα της πολιτικής του βιβλίου στην Ελλάδα, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών για τους επαγγελματίες του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα