Μίχαλος: Ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η Ελλάδα

από fimotro

Η διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας από την ΕΕ να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική, η οποία θα στοχεύει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και στην άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον τομεάρχη Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργο Τσίπρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσουν τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υγειονομική κρίση δεν έχει εξαλειφθεί και συνεχίζει να απειλεί την υγεία αλλά και την οικονομία και της χώρας μας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ναι μεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπό την απειλή του δεύτερου κύματος απαιτείται διαρκής παρακολούθηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο βραχυχρόνιων όσο και μεσομακροπρόθεσμων.

Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί, με έμφαση στον τουρισμό, που υπέστη και το βαρύτερο πλήγμα.

Τα Επιμελητήρια είχαν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση και θα συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει πράγματι ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός του τουριστικού μας προϊόντος, για να εξαλείψουμε τα προβλήματα στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές, να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τις περιοχές αυτές προκειμένου να πειστούν οι τουρίστες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής για να την επισκεφθούν.

Και βέβαια, ο τουρισμός θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά από τα αναμενόμενα να εισρεύσουν στη χώρα μας κεφάλαια της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι»μονοκαλλιέργεια». Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα πρέπει να στραφεί στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος με αναμόρφωση της αναπτυξιακής τράπεζας και μετατροπή της σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης που θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας και η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και η διαχείρισή τους θα πρέπει να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική η οποία θα στοχεύει τόσο στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και στην άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα