24 Απριλίου 2024 / 9:57 πμ
24 Απριλίου 2024 / 9:57 πμ

Μια πρώτη εικόνα από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

από fimotro

Σε πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησε η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Mε τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, βουλευτών, μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων, κοινωνικών εταίρων και πολίτες των κρατών-μελών, δόθηκε το έναυσμα για το περιεχόμενο της συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματούχων

Την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο ένας εκ των προέδρων της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης, Γκάι Βέρχοφσντατ, ο οποίος εκπροσωπεί Ευρωκοινοβούλιο στο εκτελεστικό όργανο. Χαιρέτησε τη διαδικασία αναφέροντας την πρωτόγνωρη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα και σημείωσε ότι η ολομέλεια θα είναι πλήρης τον Οκτώβριο όταν θα συμπεριληφθούν και τα πάνελ των πολιτών.

Αναφέρθηκε στη διαδικασία της διάσκεψης και πώς θα δοθούν ουσιαστικές κατευθύνσεις από τους πολίτες στους ευρωβουλευτές και από κοινού στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, παρομοιάζοντας τη διαδικασία με έναν αγώνα σκυταλοδρομίας, μέσα από τον οποίο θα χαραχτεί η ευρωπαϊκή πολιτική, με συγκεκριμένες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον.

Άξια αναφοράς είναι η τοποθέτηση του συμπροέδρου ότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα κόσμο που δεν είναι η Ευρώπη το επίκεντρο, με νέες προκλήσεις, με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ, έναν κόσμο που «δυστυχώς είναι λιγότερο δημοκρατικός».

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, η Άνα Πάουλα Ζακαράιας, ανέφερε ότι το Συμβούλιο δεσμεύεται πλήρως για την διαμόρφωση κοινής δήλωσης σε αυτή τη διαδικασία, μπροστά στην ευκαιρία που δίνεται οι πολίτες να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν να εξέλθουμε ισχυρότεροι από την πανδημία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέρσοβιτς, σημείωσε την ανάγκη για συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Επιδίωξη της Διάσκεψης πρέπει να είναι οι ιδέες να γίνουν προτάσεις για συγκεκριμένες στρατηγικές και δράσεις της Κομισιόν, όπως ο ίδιος ευελπιστεί και να διαμορφωθεί το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν μέσα και από αυτή τη διαδικασία.

Τι είπαν οι βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων;

Στη διαδικασία συμμετείχαν βουλευτές εκ μέρους των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, με την πλειοψηφία των τοποθετήσεων να επικεντρώνεται στην γνώμη ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη για να προσεγγίσει τους πολίτες και να στηριχτεί η διαφάνεια και ο δημόσιος διάλογος. Εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετήθηκε και η Μαριέτα Γιαννάκου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για συγκεκριμένες προτάσεις για μια μελλοντική Ευρώπη ελκυστική προς τους πολίτες της. «Η Διάσκεψη είναι υπόδειγμα διαδικασίας προς ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας η οποία άλλωστε έχει ως πυλώνες τα εθνικά κοινοβούλια.», είπε. Υπήρξαν και τοποθετήσεις που σημείωσαν την ανάγκη να μην υπονομευτεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων.

Οι ευρωβουλευτές πήραν θέση

Πολλοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η Διάσκεψη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ακουστούν οι πολίτες, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Μάρα Μπισότο: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ή θα αλλάξει ή θα πεθάνει», δίνοντας κι έναν συγκεκριμένο τόνο για το πλαίσιο της συζήτησης. Η περισσότεροι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης για να γίνουν κι άλλα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το διεθνή ρόλο της ΕΕ στον κόσμο. Από την άλλη υπήρξαν και τοποθετήσεις που εξέφρασαν προβληματισμούς γύρω από τη συμβολή που θα έχουν οι όποιες αποφάσεις προκύψουν.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών ξεχώρισε η τοποθέτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη, σε μια, κατά τ’ άλλα πανηγυρική συζήτηση, σημειώνοντας ότι «Πώς μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης εφ’ όσον ευρωπαϊκό έδαφος κατέχεται από τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο;… Πρέπει και αυτά να απαντηθούν από τη διάσκεψη». Επίσης ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν εκφράζοντας την βούληση να συμμετάσχουν περισσότερες γυναίκες στο μέλλον σε αυτήν τη διαδικασία. Το πνεύμα σχεδόν όλων των τοποθετήσεων όμως ήταν θετικό και τονίστηκε πολλές φορές η προοπτική για τις νεότερες γενιές και το ρόλο τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι πολίτες, η κοινωνία των πολιτών και φορείς τοποθετήθηκαν

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στην κλιματική αλλαγή, τη δίκαιη μετάβαση στην οικονομία, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μετανάστευση. Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων καθώς και η κοινωνία των πολιτών στήριξαν την προσπάθεια, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, ενώ ξεχώρισαν τοποθετήσεις για καλύτερη πρόσβαση σε ομάδες που είναι κοινωνικά και θεσμικά αποκλεισμένες, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες. Υπήρξε και τοποθέτηση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κινήματος στην Ισπανία που ανέφερε ότι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο εκτελεστικό όργανο της Διάσκεψης ώστε να υπάρχει ισότητα στην εκπροσώπηση.

Εκ μέρους φορέων υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις και με ελληνική εκπροσώπηση τον Κώστα Τζητσικώστα, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ο οποίος ανέφερε: «χάρη στην ΕΕ, σήμερα απολαμβάνουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, καταναλώνουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, έχουμε καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία και ψηφιοποιημένα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, αν κάποιος ρωτήσει σήμερα τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη εάν νιώθει και συνειδητοποιεί πόσο συμβάλλει η ΕΕ στην καθημερινότητά του, θεωρείτε ότι θα πάρει τις σωστές απαντήσεις; Πιστεύω πως όχι. Είναι λοιπόν λάθος των πολιτών; Σε καμιά περίπτωση. Αντιθέτως σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει κάνει κάτι λάθος. Κι αυτό ακριβώς έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε σ’ αυτόν τον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκινά σήμερα.»

Ο Γκάι Βέρχοφσντατ, εκ μέρους της εκτελεστικής επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη στις διαδικασίες της Διάσκεψης το επόμενο διάστημα. Η Άνα Πάουλα Ζακαράιας, κλείνοντας τη συζήτηση, επεσήμανε ότι ο κόσμος ζητάει αλλαγή, δράσεις και αποτελέσματα και η στιγμή αυτή έχει φτάσει.

Από εκεί κι έπειτα το σώμα συζήτησε για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν τη θεματολογία των συζητήσεων με την επόμενη συνάντηση της ολομέλειας να προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα