Μεξικό: Καταβόθρα που μεγαλώνει απειλεί να εξαφανίσει σπίτι

από fimotro

Μια τεράστια «καταβόθρα» στην πόλη Πουέμπλα του Μεξικό επεκτείνεται μέρα με την μέρα και απειλεί να «καταπιεί» το σπίτι μιας οικογένειας.

Η τεράστια λακκούβα στο έδαφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου και έκτοτε μεγαλώνει κατά 80 μέτρα την ημέρα σε πλάτος, απειλώντας – ευτυχώς- ένα και μοναδικό σπίτι που είχε την ατυχία να βρίσκεται στο χωράφι, όπου σχηματίστηκε η καταβόθρα.

Τι είναι όμως ακριβώς μια «καταβόθρα»; Γνωστές στη γεωλογία και ως «δολίνες», οι καταβόθρες αποτελούν ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε εδάφη που αποτελούνται από ανθρακικά, ασβεστολιθικά ή δολομιτικά πετρώματα.

Μια καταβόθρα σχηματίζεται όταν ένα υπόγειο σπήλαιο που βρίσκεται στην καρδιά του πετρώδους εδάφους αρχίζει και καταρρέει, ή όταν το έδαφος διαβρώνεται σε μεγάλο βαθμό από το νερό της βροχής. Το νερό διαβρώνει το έδαφος τόσο μηχανικά, όσο και χημικά, λόγω της αντίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει με τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα συγκεκριμένα πετρώματα.

Οι καταβόθρες ή δολίνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μπορώντας να φτάσουν τα 600 μέτρα τόσο σε διάμετρο, όσο και σε βάθος. Μπορούν να προκύψουν αιφνίδια ή και πιο σταδιακά, μεγαλώνοντας, συνήθως, με σχετικά ταχύ ρυθμό, όπως η καταβόθρα που απειλεί να καταπιεί το σπίτι στο Μεξικό.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο μας- ακόμη και στο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κομήτης «67P/ Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο», ο οποίος κάθε 6,45 χρόνια εκτελεί μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας.

Ο κομήτης αυτός, ο οποίος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο «Ροζέττα», φέρει κοιλώματα τα οποία οι επιστήμονες έχουν αποδώσει στην κατάρρευση από δολίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα