«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης, συντάξεις και στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου.
Με γεμάτο καλάθι αναμένεται να επισκεφθεί τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως βασικό στόχο να δώσει το στίγμα για την οικονομική πολιτική της χρονιάς, με επίκεντρο την στήριξη των πολιτών και ιδιαιτέρως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα πλήρες αλλά απολύτως κοστολογημένο πακέτο μέτρων, που αφενός ενισχύει το εισόδημα των πολιτών αφετέρου ισορροπεί μεταξύ των δεσμεύσεων που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και των κυβερνητικών υποσχέσεων για περαιτέρω κοινωνική πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ατζέντα» του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις συντάξεις, έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους και ευάλωτους, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αναβαθμισμένα προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ωστόσο στο «πακέτο» παροχών που μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός ξεχωρίζουν τρία σημαντικά μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Το πρώτο αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας. Η συγκεκριμένη παροχή ωφελεί περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ξεκινά από 216 ευρώ και φτάνει έως και τα 432 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεσή τους.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την αύξηση του επιδόματος στέγασης. Τη συγκεκριμένη παροχή πάνω από 230.000 νοικοκυριά, ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για τον δικαιούχο, με προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Το τρίτο μέτρο που ενδεχομένως παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προβλέπει τη θέσπιση φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα στους νέους γονείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο ήδη επιλέγουν κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους τους. Υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι οι φοροαπαλλαγές θα παρακινήσουν κι άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.
Στο κυβερνητικό «καλάθι» που βρίσκεται στο δρόμο προς… τη ΔΕΘ περιλαμβάνονται επίσης:
1. Τρίτη αύξηση στις συντάξεις το 2025
Μεταξύ 2,6% – 2,8% θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση στις συντάξεις το 2025, με το τελικό ποσοστό να κλειδώνει όταν διαμορφωθούν οριστικά τα μεγέθη που διέπουν την αύξησή τους, δηλαδή ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ωφελούμενοι της αύξησης θα είναι περίπου 2,5 εκατ. Συνταξιούχοι, ενώ η μέση μηνιαία αύξηση μπορεί να φτάσει έως και τα 25 ευρώ.
2. Αύξηση των ανταποδοτικών συντάξεων
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο σκέλος του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων λόγω της επικείμενης αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Πλέον, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα ρυθμίζεται με βάση το δείκτη μισθών και όχι το δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Με αυτή την αλλαγή η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό.
3. Έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους και ευάλωτους
Περίπου 680.000 είναι οι απόμαχοι της δουλειάς που αναμένεται να λάβουν το «μποναμά» του Δεκεμβρίου, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αυξήσεις επειδή θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ στην πληρωμή της σύνταξης Νοεμβρίου. Με βάση τα περσινά κριτήρια, το ποσό της ενίσχυσης εξετάζεται να είναι 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ. Παράλληλα, στον κατάλογο των δικαιούχων θα προστεθούν και όσοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα ΑμεΑ, όπως και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
4. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Σήμερα, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια, το πρώτο προβλέπει συνολική αναμόρφωση της εισφοράς και μη επιβολή της από το πρώτο ευρώ, αλλά μόνο στο ποσό που ξεπερνά το πλαφόν κάθε κλιμακίου, ενώ το δεύτερο μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.
5. Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
Κατά μια μονάδα φαίνεται ότι θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ήδη μείωση εισφορών κατά 0,5 μονάδες το 2025 και επιπλέον 0,5 μονάδες το 2027, αλλά επιδιώκει φέρει από την αρχή του 2025 το σύνολο της μείωσης, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την επίτευξη του στόχου αύξησης του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
6. Αύξηση επιδόματος παιδιού
Στην πρωθυπουργική βαλίτσα υπάρχει και η αύξηση του επιδόματος παιδιού, με το βασικό σενάριο να προβλέπει αύξηση 10%, δίνοντας μικρή «ανάσα» στις ευάλωτες οικογένειες που λαμβάνουν την παροχή. Αν τελικά «κλειδώσει» η αύξηση 10%, τότε μία οικογένεια με τρία παιδιά που σήμερα λαμβάνει 210 ευρώ το μήνα, θα δει το ποσό αυτό να αυξάνεται σε 231 ευρώ.
7. Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Από το πακέτο στεγαστικής πολιτικής του Πρωθυπουργού δεν θα λείπει και το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Το νέο πρόγραμμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με μεγάλες αλλαγές , καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό άτομα ηλικίας έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο εντάσσονται οι δικαιούχοι που ήταν έως 39 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο και αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.
Στο πακέτο στεγαστικής στήριξης περιλαμβάνονται επίσης βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» (αύξηση επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ), ενώ ενεργοποιείται και το πρόγραμμα Κοινωνική αντιπαροχή, το οποίο προβλέπει αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και κατασκευή νέων, για να χρησιμοποιηθούν ως φθηνή στέγη. Το σχέδιο, ειδικότερα, προβλέπει την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών.
flash.gr