Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας επιφέρουν σωρεία αλλαγών στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων αναγκάζονται να βάλλουν προσωρινό λουκέτο.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε την λήψη νέων οικονομικών μέτρων ενίσχυσης, τα οποία ανέρχονται σε 2,3 δις γιά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μόνο για τον Νοέμβριο το συγκεκριμένο ποσό θα κυμαίνεται στο 1,5 δις €.
Αναλυτικά τα μετρα:
Αποζημίωσης ειδικού σκοπού
– Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534€ μηνιαίως.
– Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού.
– Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή Δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση των εργαζομένων.
– Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις για ίσο χρόνο μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Αναστολή καταβολής ΦΠΑ
– Γιά τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή Δημόσιας αρχής, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ πληρωτεου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω πληρωμή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και μετά.
Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων οφειλων
– Γιά τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή Δημόσιας αρχής δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσα ρύθμισης.
– Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμενων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσα ρύθμισης.
Αναστολή πληρωμής τραπεζικών δόσεων
– Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έως το τέλος του έτους.
Επιδόματα ανεργίας
Επεκτεινονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν και λήγουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.
Τηλεργασια 50%
– Επεκτείνεται η υποχρεωτική Τηλεργασια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.
– Επεκτείνεται το μετρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, γιά τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Μείωση ενοικίου κατά 40%
– Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
– Το ίδιο ισχύει και γιά την κυρία κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και γιά την φοιτητική κατοικία των τέκνων τους ανά την επικράτεια.
– Γιά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο “Επιτήρησης”, ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.
– Γιά τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφιζεται το 1/3 της ζημιάς τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5
– Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα χορηγηθεί ενισχυμένη τον μήνα Νοέμβριο με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
– Επιπλέον θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
– Και στις δύο καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 €. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτητως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300€.
– Αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
– Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν 1000€ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1000€ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβανοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος με κατώτατο όριο τα 1000€. Ειδικά γιά τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα λάβουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4,οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό πόσο 2.000 € ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, γιά τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος με κατώτατο όριο τα 2.000 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα