29 Μαρτίου 2024 / 4:32 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:32 μμ

Μεταναστευτικό: Ξεκινούν τα έργα για τις νέες κλειστές δομές

από fimotro

Η προθεσμία μίας εβδομάδας που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών παρήλθε, και έτσι από σήμερα, όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ξεκινάνε οι εργασίες για τις νέες δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου, σε εκτάσεις όπου η κυβέρνηση έχει επιτάξει προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και οι εκτάσεις περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης, μετά τις αντιδράσεις των δήμων όπου θα σημειωθούν οι επιτάξεις, είχε βάλει στον πάγο το σχέδιο, το οποίο υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά αυτοδιοικητικών και άλλων τοπικών παραγόντων που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Ωστόσο η διορία μιας εβδομάδας που είχε δώσει τελείωσε και έτσι από σήμερα το κυβερνητικό σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή.

Ο κ. Μηταράκης από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέων δομών θα ξεκινήσει άμεσα, τονίζοντας πως ο λόγος που καθυστέρησε αυτό το διάστημα, επίκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση  εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. «Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε. Το 2017 οι αφίξεις ήταν 33.000, το 2019 πλησίασαν τις 80 χιλιάδες. Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ξεκαθάρισε ότι οι άναρχες ανοιχτές δομές πρέπει να έχουν κλείσει πριν το καλοκαίρι. Επανέλαβε, επίσης, την κυβερνητική δέσμευση ότι μόλις γίνουν τα κλειστά κέντρα οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν, τονίζοντας ότι βασική αιτία των αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέχεια, προσέθεσε ότι υπήρχε καιρός για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι είχαν δυόμισι μήνες.

Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά

Οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης αντίστοιχα, έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, δήλωσαν ομόφωνα ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Στην χθεσινή κοινή τους σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ανατολικής Σάμου, αντιδημάρχων και των δύο δήμων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατ. Σάμου, Γιώργου Κολλάρου, αποφασίστηκε και η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο ΣτΕ κατά της με αριθμό 1311/2020 υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Οι δύο δήμοι δηλώνουν εκ νέου πως:

1. Δεν αποδέχονται και απορρίπτουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορά τις επιτάξεις στην περιοχή Ζερβού.

2. Βασικός στόχος και αίτημά τους είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

3. Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Ζητούν, τέλος, να δοθούν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και την παραχώρηση κατά κυριότητα του χώρου στον δήμο Ανατολικής Σάμου.

Έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Τετάρτη. Την Κυριακή, κάτοικοι της Χίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία δομής στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου για συγκέντρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα