25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μεταναστευτικό: Από τις προκλήσεις της Άγκυρας στις απανωτές συσκέψεις στο Μαξίμου

από fimotro

Ολοένα και νέες θεματικές εφευρίσκει η Άγκυρα για να προκαλεί σύγχυση στην Αθήνα η οποία βλέπει τις προκλήσεις είτε λεκτικές, είτε πρακτικές (δια των παραβιάσεων του εναερίου χώρου) να είναι πλέον καθημερινές.

Νέο φαινόμενο αυτό με την θεωρία της Τουρκίας πως η Ελλάδα πνίγει, πυροβολεί, κακοποιεί και στέλνει δια της βίας πίσω στα μικρασιατικά παράλια πρόσφυγες και μετανάστες. Την αρχή του νέου αυτού αφηγήματος που φαίνεται να καλλιεργεί η Τουρκία είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Εκεί κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως ανοίγουν πυρ κατά λέμβων που εντοπίζονται στο Αιγαίο και στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του κλιμάκωσε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απωθούν δια της βίας μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί του ζητήματος και να μην το αρνείται. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, εκτόξευσε ευθείες απειλές, λέγοντας πώς έχει έγγραφα και ντοκουμέντα που δείχνουν τον «βάναυσο» τρόπο, με τον οποίο μεταχειρίζονται οι ελληνικές αρχές τους μετανάστες.

Μόνο τυχαία δεν είναι η δεδομένη στιγμή, καθώς η Άγκυρα επιθυμούσε να προκαλέσει το αίσθημα των Ελλήνων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX, οι οποίες δεσμεύουν περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου. Επιπλέον, με την ΝΟΤΑΜ A6075/19 αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας στο να πραγματοποιήσει μεταξύ 5 και 7 Νοεμβρίου άσκηση βόρεια της Σαμοθράκης. Η Τουρκία επαναφέρει τον πάγιο ισχυρισμό της πως σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συνθήκες η Σαμοθράκη (όπως και η Λήμνος) δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κανένα στρατιωτικό σενάριο και άσκηση.

Την ίδια στιγμή, αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και να επανακαθοριστεί η στρατηγική, όπου κριθεί απαραίτητο όσον αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Οι ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι μειωμένες την τελευταία εβδομάδα, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό, καθώς ουδείς γνωρίζει αν οφείλεται σε μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Άγκυρας ή στις καιρικές συνθήκες που, αυτό το διάστημα, δεν ήταν ευνοϊκές για τους διακινητές.

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια και τις υπόλοιπες δομές στα νησιά φιλοξενούνται 30 χιλιάδες άτομα και παραμένει ο στόχος για μετακίνηση 20 χιλιάδων στην ενδοχώρα, έως το τέλος του έτους. Την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν περίπου 1.500 άτομα, όμως, με το κλίμα που επικρατεί, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και την προσεχή.

Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα το 2019 (15 Σεπτεμβρίου) ανήλθαν σε 46.100, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019 έφθασαν 36.141 άτομα. Μάλιστα οι αφίξεις παρουσιάζουν συνέχεια αυξητική τάση δεδομένου μάλιστα ότι και η καλοκαιρία συνεχίζεται. Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν φθάσει πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αφιχθέντων είναι πλέον σε σταθερή βάση Αφγανοί, ενώ οι Σύροι βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αφίξεων όσον αφορά τη χώρα προέλευσης.

Ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα από 14-20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 2.214 άτομα, ενώ την ίδια εβδομάδα πέρυσι είχαν φθάσει 1.191 άτομα.

Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια, στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες και παιδιά, ενώ θα δραστηριοποιήσουν περισσότερο τους βουλευτές. Θα επικοινωνούν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που υπάρχει. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και με δημάρχους, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Στις αρχές του μήνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ξενοδοχείων ώστε να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις φιλοξενίας. Το κόστος είχε οριστεί στα 12 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Πριν από 15 ημέρες όμως όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έλαβαν ειδοποίηση ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την αίτησή τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οπως γρήγορα έγινε αντιληπτό, οι διαδικασίες μέσω του Δημοσίου χρειάζονταν μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ ο ΔΟΜ όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες για τη σύναψη συμβάσεων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών με τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι 10.000 εκ των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε δεύτερο χρόνο, στις αρχές του νέου έτους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και στρατόπεδα τα οποία αναζητούνται ή έχουν ήδη εντοπιστεί, με την τοποθέτηση αρχικά μεγάλων σκηνών ώστε να στεγαστούν περίπου 10.000 άτομα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος τον Μάιο του 2016 είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη και τη διάλυση του άτυπου καταυλισμού που είχε στηθεί τότε στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα