Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 αλλάζει το σκηνικό

από fimotro

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, τα σκάνδαλα πνίγουν τη ΝΔ, βατοπέδι, εκβιασμοί και απόπειρες αυτοκτονίας ενώ εκδότες, νέοι και παλιοί προσπαθούν να επωφεληθούν!

Μέρος 39ο

Οι βουλευτικές εκλογές της 16ης  Σεπτεμβρίου, έγιναν με τους ίδιους όρους των προηγούμενων αναμετρήσεων. Τηλεοπτικές συνεντεύξεις, καλύψεις περιοδειών και κάθε είδους προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. Οι εκλογές ήταν πρόωρες,  καθώς η θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή έληγε κανονικά 7 Μαρτίου 2008.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007-εν μέσω πυρκαγιών- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.
Γράφει ο Ξενοφών Α Ξενοφώντας
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημαντικότατο γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα ήταν οι εκτεταμένες πυρκαγιές γι΄αυτό και πολλές προεκλογικές δραστηριότητες σταμάτησαν στη διάρκεια των ημερών από 25 Αυγούστου μέχρι 1-2 Σεπτεμβρίου που είχαμε και τους νεκρούς. Από την προεκλογική μάχη όμως δεν θα μπορούσε να μην διεξαχθεί και το καθιερωμένο Debate των αρχηγών των κομμάτων.
Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου έγινε τηλεοπτική αναμέτρηση (ντιμπέιτ – debate) των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων, η οποία μεταδόθηκε από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συμμετείχαν οι κκ. Κ. Καραμανλής (ΝΔ), Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Α. Παπαρήγα (ΚΚΕ), Α. Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Σ. Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση) και αντίστοιχος αριθμός δημοσιογράφων, μέσα από μια διαδικασία με αυστηρούς κανόνες και χρονομετρημένες ερωτήσεις και αποκρίσεις.
Την τελευταία προεκλογική εβδομάδα όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έκαναν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως και σε προηγούμενες εκλογές, δίνοντας την καθιερωμένη μάχη για την εξουσία.
Το βράδυ της Κυριακής16 Σεπτεμβρίου 2007 τα αποτελέσματα έδωσαν
Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 41,87% και 152 έδρες, δεύτερο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 38,10% και 102 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 8,15% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 5,04% και 14 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 3,80% και 10 έδρες. Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής, κατάφερε παρά την έντονη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού από την καταστροφή που υπέστη η χώρα λόγω των δασικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, να κερδίσει και πάλι  τις εκλογές έστω και με οριακή όμως πλειοψηφία 152 βουλευτές.
Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επανεκλογή του υποσχέθηκε ότι: «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τιμήσω την εντολή που μου δίνετε, για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείχνετε… και ότι ..θα συνεχίσουμε με σταθερά βήματα για πιο ισχυρή οικονομία, την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, για την ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού κράτους, για ένα αύριο με περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές για όλους…».
Οι καλές προθέσεις όμως δεν είναι αρκετές για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα. Χρειάζεται χρήμα και συμμάχους. Και κυρίως να τον στηρίζουν εκδότες και καναλάρχες και κάθε είδους μιντιακό Μέσω.
Αυτά έλειπαν από τον Καραμανλή και άρχισαν να δημοσιοποιούνται σκάνδαλα τα οποία υπήρχαν, αλλά ήταν κάτω από το χαλί. Άλλα πραγματικά, και άλλα κατασκευασμένα με υπερπροβολή από κανάλια που είχαν συμφέροντα χτυπώντας την κυβέρνηση.
Πολλά από τα σκάνδαλα της περιόδου αυτής, αμαύρωσαν την εικόνα του κυβερνητικού έργου. Όπως το «Σκάνδαλο» Ζαχόπουλου το «Σκάνδαλο» SIEMENS, το «Σκάνδαλο» Βατοπεδίου  το «Σκάνδαλο Βουλγαράκη» κλπ.
Το σκάνδαλο Βατοπεδίου που έφτασε μέχρι τη Βουλή, με εξεταστικές και δικαστήρια, Είχε κατηγορηθεί σύσσωμο το Μαξίμου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου, ο  Θόδωρος, Ρουσόπουλος, υπουργοί και γραμματείς, για παράνομες συναλλαγές με τους μοναχούς του Αγίου Όρους για τη Λίμνη Βιστωνίδα.
Το κανάλι του ALPHA έκανε σειρά εκπομπών για το βατοπέδι με αποκαλύψεις για σκάνδαλο μεγατόνων στοχοποιώντας την κυβέρνηση και κυρίως για εμπλοκή το Θόδωρο Ρουσόιπουλο που ήταν εξ απορρήτων του Καραμανλή, με σκοπό να πλήξει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτή η επίθεση βεβαίως είχε και την έγκριση της ιδιοκτησίας, Δημήτρη Κοντομηνά με μπροστάρη το δημοσιογράφο Δ. Βερύκιο το Άλτερ ΄Εγκο της ιδιοκτησίας.
Με άρθρο του ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, τότε πρόεδρος του κόμματος ΕΔΗΚ σχολίασε την υπόθεση Βατοπεδίου ως κατασκευασμένο  «σκάνδαλο της μιντιοκρατίας».
Με θέμα το Βατοπέδι, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ξεκίνησε αργότερα να προβάλει σειρά εκπομπών με τίτλο Βατοπέδι: όλη η ιστορία σύμφωνα με την οποία το σκάνδαλο ήταν κατασκευασμένο. Βλέπετε τα συμφέροντα συγκρούονται. Τα άλλα κανάλια ΑΝΤ1, Μega, STAR και Alter ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα, τα συμφέροντα τους είναι σε άλλους τομείς.
Δεν είναι όμως μόνο το βατοπέδι. Μια απόπειρα αυτοκτονίας του Γ,Γ. του υπουργείου πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου(στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού), πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο, συγκλονίζει την πολιτική ζωή του  τόπου.
Οι προσωπικές ερωτικές στιγμές που έχει καταγράψει στενή συνεργάτιδα του γενικού η οποία φαίνεται να τον εκβιάζει για τον μόνιμο διορισμό της φθάνουν στο Μαξίμου. Κομιστής ο Θέμος Αναστασιάδης που έχει απευθυνθεί στην ίδια μαζί με δικηγόρο της για να δει το περιεχόμενο.
Όπως ανέφερε αργότερα η ίδια στο δικαστήριο την παγίδευσε, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος το αντέγραψε το dvd και το πήγε στο Μαξίμου. Ό ίδιος όπως αποκαλύφθηκε τότε σαν εκδότης τον είχαν συλλάβει στα σύνορα να βγάζει λαθραία 5 εκατ. ευρώ και όπως γράφτηκε ήθελε με τον τρόπο αυτό να απαλλαγεί από τη δέσμευση των χρημάτων και την απαλλαγή της παρανομίας.
Έτσι πήγε τις ερωτικές στιγμές του γενικού γραμματέα στο Μαξίμου. Βλέπετε τα συμφέροντα δεν έχουν όρια και ηθικούς φραγμούς. Ο γενικός γραμματέας μετά από μια τέτοια διαπόμπευση  αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Είχε άγιο όμως και τον προστάτεψε.
Με όλα αυτά τα σκάνδαλα και άλλα να προστίθενται το 2008 δεν φαίνεται να είναι ήρεμο για την κυβέρνηση Καραμανλή. Το βατοπέδι εξακολουθεί να απασχολεί εκδότες και καναλάρχες, ενώ έχει προστεθεί και το σκάνδαλο της Ζήμενς για παροχές και διευκολύνσεις σε κυβερνητικά στελέχη, ενώ τα πυρά αντιπολίτευσης εκδοτών και καναλαρχών χτυπούν και τον Γιώργο Βουλγαράκη υπουργό της κυβέρνησης και τη συζυγό του για συμβολαιογραφικές πράξεις με την φράση που έμεινε στην πολιτική «το νόμιμο είναι και ηθικό».
Αυτό ήταν και το «σλόγκαν» στα κανάλια. Η κυβέρνηση βαλλόταν από εκδότες και καναλάρχες που ζητούσαν όλο και περισσότερα, μέσω διευκολύνσεων δανείων, διαφήμισης με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Ο Γιώργος Τράγκας εκδότης και κανλάρχης πουλάει το κανάλι-10 που έχει στην ιδιοκτησία του, όπως αναγράφηκε στον Τύπου έναντι του ποσού των 14 εκατ. ευρώ στον νεοεμφανιζόμενο νέο τραπεζίτη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Αλλά κανάλια, εξαγοράζονται, άλλα μεταβιβάζουν μετοχές για να επιβιώσουν όπως  ο ALPHA του Δ. Κοντομηνά. Το 2008 η θυγατρική του RTL Group γερμανικών συμφερόντων αγοράζει πλειοψηφικό πακέτο του καναλιού, που μεταβιβάζει η ιδιοκτησία, με σκοπό να αναπτύξει το πρόγραμμά του και να επιβιώσει.
Σε όλη αυτή την ιστορία, της αγοροπωλησίας καναλιών μπαίνουν,  νέους καναλάρχες, με γερά πορτοφόλια, Ο υπουργός επικρατείας επαναφέρει το νόμο για τον βασικό μέτοχο για τις ιδιοκτησίες των καναλιών με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν βελτιώσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και τις ανακοινώσεις του υπουργού επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου  ανέφεραν ότι:
Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε η κυβέρνηση για τον «βασικό μέτοχο» έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των Βρυξελλών και της ελληνικής πλευράς. H ελληνική κυβέρνηση «συνθηκολόγησε» και απέστειλε την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, έγγραφη συναίνεση για το σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί βασικού μετόχου (N. 3310/2005).
Στην ουσία, με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή παύει να αποτελεί τεκμήριο το ασυμβίβαστο στις ιδιότητες ιδιοκτητών MME και εργοληπτών του δημόσιου τομέα. «H διάταξη του Συντάγματος που επιβάλλει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου και των MME εφαρμόζεται υπό την έννοια ότι απαγορεύει την άσκηση αθέμιτης επιρροής εις βάρος των αναθετουσών αρχών του Δημοσίου» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.
Παράλληλα σημειώνει ότι «το ασυμβίβαστο δεν νοείται πλέον ως τεκμήριο, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται από την άσκηση αθέμιτης επιρροής». Όσο για τις ποινές που προβλέπονται από την τυχόν έκδοση δικαστικής απόφασης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρουσόπουλος, είναι αυστηρές και φθάνουν ως την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Επίσης ο βασικός μέτοχος ορίζεται σε ποσοστό 1%, παραμένει ο κανόνας της ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου τόσο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου όσο και για τις επιχειρήσεις MME και ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του νόμου παραμένει στο ΕΣΡ.
Όλα αυτά βέβαια νόμοι και βασικοί μέτοχοι ήταν βαρέλι δίχως πάτο. Αφού δεν υπήρχαν άδειες τηλεοπτικών καναλιών και όλοι οι συναλλασσόμενοι με το δημόσιο νόμιμα η παράνομα μπορούσαν να έχουν έναν μοχλό πίεσης με την ιδιοκτησία ενός Ραδιοτηλεοπτικού Μέσου.
Αν διαβάσουμε με προσοχή τις αρμόδιες υπηρ3εσίες του εξωτερικού που ελέγχουν όλα τα ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική δεν έχουν καμία σχέση το ελληνικό ΕΣΡ που είναι διακοσμητικό χωρίς ρόλο. Το αντίστοιχο αμερικανικό FCC η αντίστοιχα ευρωπαϊκά  ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Τα προβλήματα όμως της κυβέρνησης δεν είναι μόνο του βασικού μετόχου. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν αντιδράσεις για δυσλειτουργία της κυβέρνησης και στελέχη του Μαξίμου, τόσο για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, τη Ζήμενς και  κρυφές συναλλαγές με εκδότες καναλάρχες και επιχειρηματίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μία λίστα που δημοσιοποιήθηκε με την κρατική διαφημιστική δαπάνη στα media, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως ξοδευόταν το χρήμα στο μιντιακό σύστημα..
Τη λίστα -για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο 2008- έδωσε στη δημοσιότητα αν δεν κάνω λάθος, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Πρώτη σε διαφημιστικά έσοδα από δημόσιο χρήμα, έρχεται η εφημερίδα τότε του Γιώργου Τράγκα, “Η Χώρα της Κυριακής”. Που εισέπραξε το θηριώδες ποσό του 1.425.943 ευρώ, για πωλήσεις φύλλων… συγκρατηθείτε, μόλις 59.249.
Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ για μόλις 60 χιλιάδες πουλημένες εφημερίδες. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου, αρκεί να δει κανείς ποιοι ακολουθούν στη λίστα και πόσα χρήματα εισπράττουν.
Δεύτερη εφημερίδα στη λίστα, είναι η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που εισπράττει από το δημόσιο 1.277.776 ευρώ -200 χιλιάδες περίπου λιγότερα από το συγκρότημα Τράγκα- για πωλήσεις όμως που φθάνουν τα 4.312.371 φύλλα.
Τρίτη εφημερίδα είναι το Βήμα της Κυριακής που παίρνει δημόσια διαφήμιση λίγο λιγότερη από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (1.267.125) για 5 εκατομμύρια όμως πουλημένα φύλλα της εφημερίδας.
Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για την ανισοκατανομή, να σημειώσουμε ότι η Καθημερινή της Κυριακής έρχεται 7η στη λίστα -κάτω από τη Βραδινή της Κυριακής, επίσης του συγκροτήματος Τράγκα…- και εισπράττει 971.046 ευρώ για πάνω από 4 εκατομμύρια φύλλα κυκλοφορία.
Η κατανομή της κρατικής διαφήμισης την εποχή του Κώστα Καραμανλή είχε κριτήριο τον κατευνασμό της κριτικής προς την κυβέρνηση.
Σε επόμενη ανάρτηση. Τα σκάνδαλα και οι εσωκομματικές διαμάχες κλονίζουν την κυβέρνηση. Εκδότες και καναλάρχες εγκαταλείπουν το Μαξίμου. Το βατοπέδι οδηγεί σε παραίτηση τον υπουργό επικρατείας. Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει με τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρόωρες εκλογές και πάλι.
Στοιχεία αντλήθηκαν από: Νέα Βήμα και καθημερινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα