Μετά τις αγορές, έρχεται διπλή αναβάθμιση οικονομίας

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στις 10 το πρωί η χώρα μας άνοιξε το βιβλίο προσφορών για να αντλήσουμε 2,5 δισ.ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2%

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε για το νέο 7ετές ομόλογο που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο σήμερα 16 Ιουλίου 2019 με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ. Το βιβλίο άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί. Με βάση ενδείξεις οι προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 11 με 12 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 4,8 φορές.  Τα 2,5 δισεκ. που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει έως 2,5 με 3 δισεκ. δάνεια προς το ΔΝΤ.
Με την κίνηση αυτή μειώνει και το συνολικό υπόλοιπο από 9,5 δισεκ. σε 6,5 δισεκ. και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος δανεισμού που είχε φθάσει έως το 4,95%.
Ο βασικός στόχος ήταν να εκδοθεί 15ετές ομόλογο αλλά επιλέγει η ασφαλής λύση της έκδοσης του 7ετούς.
Εάν η Ελλάδα έκδιδε 15ετές θα περνούσε ένα μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έως το 2032 τα ομόλογα θεωρούνται βιώσιμα και μετά το 2032 μη βιώσιμα με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Βέβαια υπήρχε και ένα αντικίνητρο.
Γιατί το ελληνικό κράτος να πειραματιστεί με τις αγορές μια έκδοση που ναι μεν θα πετύχει και με πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ο τίτλος που θα εκδοθεί 15ετές λήξης 2034 μπορεί να αποτελεί στόχο κερδοσκοπίας.
Να σημειωθεί ότι μετά την οριστική άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται προσεχώς ΕΚΤ και SSM θα εξετάσουν την αύξηση των ορίων αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ήδη κατέχουν μακροπρόθεσμο χρέος περί τα 8,5 με 10 δισεκ. και θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν στα 20 δισεκ. ευρώ.

Έρχεται αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από Fitch και Moody’s
Οι εξελίξεισ στην Ελληνική οικονομία φαίνονται θετικές. Στο πλαίσιο αυτό στις 2 Αυγούστου με την Fitch και στις 23 Αυγούστου με την Moody’s θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές σε θετικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές που βαθμολογούνται αυτή την περίοδο. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο. Πάντως αυξάνονται οι πιθανότητες έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα να βαθμολογείται σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα